6 Mart 2014 Perşembe

Durmuş Hocaoğlu Dizisi’nin İlk Kitabı Okurlarını Bekliyor

KOCAV Yayıncılık, Kültür Ocağı Vakfı’na gönül veren hocalarımızdan rahmetli Durmuş Hocaoğlu’nun “Laisizm’den Milli Sekülerizm’e” adlı kitabını yayımladı. Daha önce Selçuk Yayıncılık tarafından basılan kitap, KOCAV Yayıncılık bünyesinde yeniden yayına hazırlandı. KOCAV Yayıncılık’ın beşinci kitap olan bu kitap aynı zamanda Durmuş Hocaoğlu Dizisi olarak devam edecek kitapların ilki olma özelliğini de taşımaktadır.

Durmuş Hocaoğlu’nun, babası Mehmet Hocaoğlu’nun aziz hatırasına atfettiği kitabın editörlüğünü oğlu Tuğrul Hocaoğlu yürütmüştür. Kitabın tashihini KOCAV Mezunlarından Fatma Betül Arıkan üstlenmiş ve mizanpajı Engin Demir tarafından yapılmıştır. Dr. Mesut Aytekin, İbrahim Biz, Seda Avaz, Esra Çelik ve Ötüken Yayıncılık’ın yayın aşamasında destek verdiği kitap, Kültür Ocağı Vakfı Kitabevi’nden temin edilebilir. O. Berat Çelebi'nin kitabın basılması için yapmış olduğu bıkmaz usanmaz ısrarlarını da unutmamak gerekir.

Uzun yıllar süren çalışmaların ve emeğin bir ürünü olan kitap, Hoca'nın Yeni Toplum Dergisi’nde yayınlanan “Çağdaşlık, Çağdaşlaşmak ve Modernleşmek”, Türkiye Günlüğü’nde yer alan “Batı Tarzı Dünyevîleşme: Laiklik ve Sekülerlik” ve yine aynı dergide yayınlanan “Sekülerizm, Laisizm ve Türk Laisizmi” makaleleri ve İslam Kozmolojisi alanında yaptığı çalışmaları üzerinde şekillenmiştir.

Bilimi bir bütün olarak ele alan Hocaoğlu, sosyal bilimleri ve fen bilimlerini bir araya getirerek çok yönlü akademik çalışmalar yapmıştır. Bu yaklaşımını bu kitabında da sürdürmüş ve laiklik gibi sonu gelmeyen tartışmalarda yer edinmiş bir konuya farklı bir bakış açısı sunmuştur. Müslümanların dünya ile olan münasebetleri üzerinde duran Hocaoğlu, bu münasebeti Batı dünyasında “dünyevileşme problemini çözme yöntemi” olarak ortaya çıkan laiklik ve sekülerlik kavramlarıyla ilişkilendirmiştir.

Laiklik ve sekülerliğin basit tanımlara indirgenemeyeceği ve çıkış noktasının iyi belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken hoca, Batı medeniyetinde ortaya çıkan bu kavramların dünyaya yayılış şekline de değinmektedir. Birçok medeniyette dile getirilen “dünyevileşme” problemine Batı’nın kendi şartlarında bulduğu çözümün, modernleşme sürecinde İslam dünyasını nasıl etkilediği ve bizde nasıl yerleştiğini açıklamaya çalışmıştır. Böylece, laisizm ve sekülerizmi modernleşme ve çağdaşlaşma bağlamında da inceleyen Hocaoğlu, Türkiye’de yaşanan süreci Osmanlı Devleti’nden bu yana incelemiş ve “Milli Sekülerizm” kavramını ortaya atmıştır.

Rahmetli Durmuş Hocaoğlu’nun emeklerini yaşatmaya devam eden KOCAV Yayıncılık, Kültür Ocağı Vakfı’nın ilme verdiği önemi bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu vesile ile bir kez daha hocamıza Allah’tan rahmet dileriz.

Sipariş vermek için: http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=696781&sa=172645771

www.uskudarcevresi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder