25 Haziran 2014 Çarşamba

IŞİD'in 2014 Operasyonları



Teşkilatın gücü tam olarak bilinmemekle birlikte binlerce savaşçıya sahip olduğu tahmin edilmektedir. 2006'da ABD istihbaratının hazırladığı raporda Irak El Kaidesi'nin kurucu ve üst düzey üye sayısının 1000'den fazla olduğu belirtildi. Grubunun intihar saldırılarından dolayı çok sayıda üyesini kaybettiği bildirildi fakat bunun grubun gücü üzerinde çok az etkisi olduğu belirtildi. ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle örgütün üye sayısı ikiye katlanarak 1000'den 2500'e çıktı.

2014 olayları

Haziran 2014 itibariyle IŞİD kontrolündeki bölgeler:
Ocak 2014'te Anbar'daki çatışmalarda örgüt Felluce'yi ve Ramadi'nin bir kısmını kontrolü altında aldı. 3 Ocak 2014'te IŞİD Felluce'de bağımsız bir İslam devleti kurduğunu ilan etti.

Halep'te ise İslami Cephe ve Özgür Suriye Ordusu IŞİD'e karşı birlikte bir saldırı başlattı.

25 Ocak 2014'te IŞİD Lübnan'da Şii Hizbullah'a karşı savaşmak üzere yeni bir milis kanat kurulduğunu açıkladı.

29 Ocak 2014'te Türk Ordusu'nun Suriye sınırına yakın bir yerdeki IŞİD konvoyunu vurduğu açıklandı.

18 Şubat 2014'te Irak Süleymanbeg'de polis merkezine düzenlenen IŞİD saldırısında 3 kişi öldü 11 kişi de yaralandı.

1 Mart 2014'te Örgüt hâkim olduğu Türkiye sınırındaki A'zâz' kasabasını Özgür Suriye Ordusu güçleriyle yapılan yoğun çatışmalar sonucunda terk etti.

17 Mart 2014'te Halep'in Sarin kasabasında çıkan çatışmalar sonucu (PYD/YPG) IŞİD bölgeyi kontrol altına aldı. Bölgede Süleyman Şah Türbesi de bulunuyor. Bu bölge Türk toprağı sayıldığı için orada Türk askeri bulunmaktadır. IŞİD, bir video yayınlayarak, Türk Ordusu'na bölgeden çekilmesi için 3 gün süre verdi.

20 Mart 2014'te Niğde'nin Ulukışla ilçesinde, uygulama yapan güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu ilk belirlemelere 2 asker ve 1 polisin öldüğü bildirildi. Saldırıyı yapanların IŞİD üyesi olduğu bildirildi. Saldırganlar yakalandı.

27 Nisan 2014'te Irak ordusuna ait helikopterler Suriye sınırları içindeki 8 araçlık bir IŞİD konvoyuna saldırdı. Bu Irak ordusunun Körfez Savaşı'ndan sonraki ilk yurtdışı operasyonu oldu.

10 Haziran 2014'te IŞİD Irak'ın ikinci en büyük kenti Musul'u ve Ninova vilayetini tamamen ele geçirdi.

11 Haziran 2014'te IŞİD Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu ele geçirdi. Başkonsolos ile birlikte 49 kişinin alıkonduğu bildirildi.

Musul’da IŞİD’in Başkonsolosluk ve elektrik santrali baskınlarında toplam 80 Türk vatandaşı rehin alındı. Türkiye BM ve NATO nezdinde girişimde bulundu.

11 Haziran 2014'te Musul Valisi, IŞİD’in Musul’daki Merkez Bankası şubesini yağmaladığını doğruladı. Örgütün bankanın 420 milyon dolarını aldığını söyledi.

IŞİD da twitter üzerinden merkez bankası şubesindeki para ve altına el koyduğunu doğruladı.

Bu IŞİD’in artık uluslararası kamuoyu tarafından illegal kabul edilen örgütlerin hepsinden daha fazla paraya sahip olduğu anlamına geliyor.

11 Haziran 2014- ŞARKAT ELE GEÇİRİLDİ
Musul'u ele geçiren IŞİD kentin güneyindeki Selahaddin eyaletine ilerlemeye başladı. Musul'ün güneyindeki Şarkat IŞİD'in eline geçti.

11 Haziran 2014-PEŞMERGE TUZHURMATU'DA
Musul'u ele geçiren IŞİD'in güneye ilerleyişi üzerine bölgeye gönderilen permergeler, Tuzhurmatu'da kontrolü sağladı. IŞİD Tikrit'e de yönelince Irak ordusu kentten çekildi.

BEYCİ IŞİD'in eline geçti. Ülkenin en büyük petrol rafinerisindeki güvenlik güçleri silahlarını bıraktı.

11 Haziran 2014- IŞİD TİKRİT'İ DE ALDI

11 Haziran 2014- IŞİD EDHEM'İ ELE GEÇİRDİ
Selahaddin eyaletindeki Edhem bölgesi IŞİD kontrolüne geçti.

12 Haziran 2014- SELAHADDİN'in yüzde 70'i IŞİD'in elinde
Eyaletin daha güneyindeki Duceyl, Beled ve Samarra ise henüz düşmüş değil.

12 Haziran 2014-SAMARRA KUŞATILDI
Diğer silahlı gruplarla birlikte IŞİD, Samarra'yı kuşattı ve şehrin komutanı General Sabah Fatlavi'den kenti terk etmesini istedi. Silahlı gruplar ayrıca güvenlik güçlerinin silahlarını bırakmalarını, aksi takdirde şehre saldıracaklarını duyurdu. Fatlavi IŞİD'e boyun eğmeyi reddetti.

12 Haziran 2014- RAMADİ'DE ÇATIŞMA
IŞİD, Anbar eyaletinin Ramadi kentinin batısındaki Acil Müdahale Birliği merkezine saldırı düzenledi. Saldırıdaki 12 Irak askeri öldü, 10 asker yaralandı. Birliğin binası ve araçları ateşe verildi.

12 Haziran 2014- KERKÜK PEŞMERGE KONTROLÜNE GEÇTİ

IŞİD, Kerkük'e yönelince bölgeye sevk edilen peşmergeler kentin tamamını kontrolü altına aldı. Çatışmalarda 10 peşmerge öldü.

13 Haziran 2014- IŞİD VE IRAK ORDUSU YENİŞEMEDİ
Samarra'nın kuzey sınırdaki tansiyon artıyor. IŞİD güçleri kenti kuzey, batı ve doğudan saldırmaya devam ediyor ve şehrin komutanının ve ordunun kenti terk etmesini istiyor. Ancak özellikle Samarra'ya yapılan askeri takviye sonrası Fatlavi, kenti terk etmeye niyetli değil. İki taraf da diğer grupların geri çekilmesini bekliyor. Aşiret şeyhlerine göre, IŞİD üyeleri savaşmak değil, sadece kenti teslim etmesini istiyor.

13 Haziran 2014- KÖYLER IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ
Duluiye, ed-Dur, Allam, Mutesim ve İshaki köyleri IŞİD'ın eline geçti.

13 Haziran 2014-CELEVLA ELE GEÇİRİLDİ
IŞİD, olduğu tahmin edilen silahlı gruplar Bağdat'a 60 kilometre uzakta bulunan Bakuba'nın kuzeydoğusundaki Celevla'ya ele geçirdi.

13 Haziran 2014- SAİDİYE ELE GEÇİRİLDİ
IŞİD olduğu tahmin edilen silahlı gruplar başkent Bağdat'a 60 kilometre uzakta bulunan Babuka'nın kuzeydoğusundaki Saidiye'yi ele geçirdi.

14 Haziran 2014- TİKRİT VE BEYCİ BOMBALANDI
Irak uçakları Tikrit ve Beyci'yi bombaladı, 40 kişi öldü. Hedef IŞİD saflarına geçmek için toplanan asker ve polislerdi.

15 Haziran 2014- IRAK ORDUSU KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ
Selahaddin eyaletinin güneyindeki bazı bölgeler Irak ordusu ve federal polis tarafından ele geçirildi. Allam, Mutesim, İshaki ve Duluiye köyleri yeniden Irak ordusunun kontrolüne geçti. Çatışmalar sırasında bazı aşiret mensupları gönüllü olarak Irak ordusuna destek verdi.

16 Haziran 2014-IŞİD TELAFER'E GİRDİ
Musul'a bağlı Telafer ilçesi birkaç gün süren çatışmaların ardından IŞİD'in eline geçti. Irak Türken Cephesi yetkilileri, IŞİD'in ilçe merkezine girmesiyle başta Şii Türkmenler olmak üzere on binlerce kişinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı.

17 Haziran 2014- IŞİD BAKUBA'YA SALDIRDI
IŞİD, Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba'da bazı noktaları ele geçirdiğini açıkladı. Irak ordusu ise şehir merkezine yönelik saldırıları püskürttü.

17 Haziran 2014- BASRA KONSOLOSLUĞU BOŞALTILDI
Türkiye'nin Basra Başkonsolosluğu güvenlik riski nedeniyle tahliye edildi.

18 Haziran 2014- CELEVLA PEŞMERGENİN KONTROLÜNE GEÇTİ
İran sınırına yakın konumdaki Celevla Kürt peşmerge güçlerinin denetimine geçti.

18 Haziran 2014-PETROL RAFİNERİSİ IŞİD'İN ELİNDE
Beyci'deki Irak'ın en büyük petrol rafinerisinin yüzde 75'i IŞİD'in eline geçti. Rafineride günlük 301 bin varil petrol işleniyor.

18 Haziran 2014- SINIR KAPISI PYD'NİN DENETİMİNDE
Irak ordusu, Suriye sınırındaki Rebia sınır kapısında denetimi PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadına bıraktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder