2 Ağustos 2014 Cumartesi

Bir Çağrı...

Servet Somuncuoğlu'nun aramızdan ayrılışının birinci senesi doldu.Yaptığı çalışmaları ve ortaya koyduğu eserleri hakkında bir çok yazı kaleme alınmakta ve yazılmaya devam edecektir. Ancak Servet Somuncuoğlu'nun bizlere bıraktığı eserler kuşaklara aktarılmadıkça onu yad etmek bir açıdan hep noksan kalacaktır. Tıpkı büyük hocamız Durmuş Hocaoğlu'nun vefatından sonra kitaplarının tekrar basılması için uzun uzadıya bir uğraş verilip tekrar baskıların sağlanması gibi benzer uğraş bizleri beklemekte mi bunu incelememiz lazım. 

Servet Hocamızın eserlerini temin etmek istedik diyelim. İnternet üzerinden kitap almak için en çok bilinen ve işlem gören üç web sitesini esas alalım. Bunlar İdefix, Kitap Yurdu ve Kitap Ambarı. Uzun senelerdir hizmet veren bu sitelere eriştikten sonra eser-yazar arama kısmına Servet Somuncuoğlu yazalım. 

İdefix'te TRT'ye yapılan belgeselin DVD'si ile İlke Basın Yayın'dan çıkan Damgaların Göçü Kurgan isimli eserini temin edebiliyoruz. Saymalıtaş Gökyüzü Atları ile Timaş tarafından yayınlanmış Don Kazakları eserleri tükenmiş durumda. Kitap Ambarı'nda da aynı stok durumu mevcut. Ayrıca Bilgeoğuz'dan çıkmış Gallemit isimli kitabı da yine tükenmiş olarak görülüyor. Bu eserin sadece e-kitap olarak İdefix'ten satışı söz konusu. Kitap Yurdu'nda ise Saymalıtaş Gökyüzü Atları mevcut görülüyor. Ayrıca Servet Somuncuoğlu'nun Ressam Kainat Barkan Pajonk ile röportajının bulunduğu Kainatın Gözleri kitabının da baskısı tükenmiş durumda. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki büyük kitapçılardaki stok durumunun ne olduğu hakkında malumat sahibi olmamakla beraber bu yazının yazılması sırasında Eskişehir'deki tüm kitapçıları gezme imkanı oldu ve sadece bir kitapçıda bir adet Damgaların Göçü Kurgan eserinin olduğu görüldü. 

Evet öyle görülüyor ki Servet Somuncuoğlu'nun geride bıraktığı eserlerin okunması ve aktarılması için ilk olarak tekrar baskılarının yapılması gerekiyor. Nitekim bu konuda nasıl bir girişimde bulunulabilir neler yapılır bilmiyoruz. Umarız bu noktada üstümüze düşeni yapmış oluruz ve tekrar basımlar için gerekli çağrıyı en azından başlatmış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder