28 Aralık 2023 Perşembe

37 yıldır neden bir aşı yok?

HIV/AIDS aşısı: Birkaç ay sonra COVID-19 için birkaç aşımız varken neden 37 yıl sonra bir aşımız yok?

Çiçek hastalığı, son derece etkili, dünya çapında bir aşılama kampanyasının ardından yeryüzünden silinmiştir. Paralitik poliomyelit, poliovirüse karşı etkili aşıların geliştirilmesi ve kullanılması sayesinde ABD'de artık bir sorun olmaktan çıkmıştır. Günümüzde, COVID-19'a karşı etkili aşıların hızla yaygınlaştırılması sayesinde milyonlarca hayat kurtarılmıştır. Yine de HIV'in AIDS'in nedeni olarak keşfedilmesinin üzerinden 37 yıl geçti ve henüz bir aşı bulunmuyor. Burada HIV/AIDS'e karşı etkili bir aşının geliştirilmesinde karşılaşılan zorlukları anlatacağım.

25 Aralık 2023 Pazartesi

Açık kaynak zekası ve yapay zeka: GELSI literatürünün sistematik bir incelemesi

Günümüzde açık kaynak istihbaratı (OSINT), yani kamuya açık kaynaklardan elde edilen bilgiler, Batı'daki Kolluk Kuvvetleri (LEA) ve istihbarat servisleri tarafından yürütülen tüm istihbarat faaliyetlerinin yüzde 80 ila 90'ını oluşturmaktadır. Veri madenciliği, makine öğrenimi, görsel adli tıp alanındaki gelişmeler ve en önemlisi ticari kullanım için mevcut olan artan bilgi işlem gücü, OSINT uygulayıcılarının istihbarat toplama ve analizini hızlandırmalarını ve hatta bazen otomatikleştirmelerini ve daha doğru sonuçları daha hızlı elde etmelerini sağlamıştır. İnfosfer sürekli artan çevrimiçi varlığı barındıracak şekilde genişledikçe, eyleme geçirilebilir OSINT havuzu da genişlemektedir. Bu gelişmeler, yönetişim, etik, yasal ve sosyal etkiler (GELSI) açısından önemli endişeleri gündeme getirmektedir. Daha gelişmiş veri analiz araçlarından bazıları çok az denetim gerektirdiğinden veya hiç denetim gerektirmediğinden, standart gizlilik endişelerinin yanı sıra yeni ve önemli gözetim endişeleri ortaya çıkmaktadır. Bu makale, ilgili literatürün sistematik bir incelemesini sunmaktadır. GELSI çerçevesi ile ilgili olarak yapay zeka destekli OSINT kullanımı (ve OSINT yazılımının geliştirilmesi) hakkındaki literatürün mevcut durumunu değerlendirmek, potansiyel boşlukları vurgulamak ve yeni araştırma yönleri önermek için 571 yayını analiz etmektedir.

1. Giriş

24 Aralık 2023 Pazar

En Büyük Soru: Hayat nasıl başladı?

Yapay zeka, kimyagerlerin yaşamın kökenine dair gizemleri çözmelerine ve diğer dünyalarda yaşamın izlerini tespit etmelerine yardımcı oluyor.

Hayatın nasıl başladığı bilimdeki en büyük ve en zor sorulardan biridir. Tek bildiğimiz 3,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce Dünya'da bir şeyler olduğu ve bunun evrendeki diğer pek çok gezegende de gerçekleşmiş olabileceği. 

Ancak bunu neyin yaptığını bilmiyoruz. Bir şekilde su ve metan gibi cansız kimyasallardan oluşan bir çorba birleşmeli ve kendi kendini organize etmeli, giderek daha karmaşık ve koordineli hale gelmeli, ta ki sonunda canlı bir hücre ortaya çıkana kadar.

En büyük zorluklardan biri, sorunun çok karmaşık olmasıdır: bilinen en basit bakteriler bile 100'den fazla gene sahiptir ve hepsi de mikroskobik bir dans içinde öfkeyle etkileşen yüzlerce çeşit molekül içerir. İlkel Dünya'daki ortam da karmaşık olmalı: metaller ve minerallerden su ve gazlara kadar çok sayıda farklı kimyasal madde rüzgarlar ve volkanik patlamalarla etrafa savruluyor.

23 Aralık 2023 Cumartesi

Dijital ikiziniz ile sohbet edebilirsiniz ya da başka bir dijital ikiz ile...

Çevirenin Girişi:

Dijital ikiz terimini anlamak için tıklayınız.

Uzay Yolu Gelecek Nesil serisinde de kullanılan bir Holodeck teknolojisi sayesinde oluşturulan sanal ortamlarla kişiler, geçmişteki karakterlerin dijital ikiz sürümleri ile sohbet edebiliyor, poker oynayabiliyor ve hatta fiziksel mücadelelere girişebiliyordu. Teknolojinin geldiği günümüz noktasında ise sanal ortamlar üretmek henüz mümkün olmasa bile, sanal zihinler inşa etmeye yaklaşmış ya da yakınsamış bir konumdayız. Alan Turing tarafından ortaya atılan yapay zekaya yönelik felsefi bir kırılma olarak addedilen ve Ray Kurzweil tarafından çokça dile getirilen teknolojik tekillik durumu yaşanıyor ya da yaşanmak üzere. Buradaki ana kırılma noktası olarak Turing tarafından ortaya atılan eşiğe göre; eğer bir insan karşısında sohbet ettiği programın insan olup olmadığı hususunda bir ayrım yapamıyorsa, teknolojik tekillik gerçekleşmiştir.

Geniş Dil Modelleri(LLM) otomatikleştirilmiş ya da diğer tabiri ile yapay zeka olarak tabir edilen sohbet robotlarının üretilmesinde "kütüphane" maksatlı kullanılır. Buradaki kütüphaneler teknik terimi ile bir veritabanı vazifesi üstlenerek yapay zeka tarafından size yönlendirilecek olan cevaplar için bir temel teşkil eder. Buna göre, seçeceğiniz herhangi bir yazarın tüm kitaplarını LLM için kaynaklık teşkil edecek şekilde ayarlarsanız, o yazarların yapay zeka sürümleri ile sohbet etmeniz mümkün. Diyelim ki, Hüseyin Nihal Atsız'ın tüm makaleleri ile bir LLM oluşturdunuz. Bu LLM'yi sanal bir Atsız olarak kullanabilir ve sorular yönlendirebilirsiniz. Yahut Ruh Adam romanındaki Selim Pusat'ın tüm diyalog ve düşüncelerinin yazılı olarak filtrelediğinizde sanal bir Selim Pusat oluşturabilirsiniz. Ancak veritabanı ne kadar dar olursa verilen cevapların kalitesi o denli düşecektir. Örneğin OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT başta Vikipedi olmak üzere internetteki açık erişimdeki verilerle ve kullanıcılar tarafından yönlendirilen sorularla sürekli eğitilmektedir. 

Makaleyi bu ve bu gibi yapılabilecek işlere dair bir girizgah ya da terminolojik aşinalık kazandırmayı hedeflediğini düşünebiliriz.

22 Aralık 2023 Cuma

İnancı Korumak

Kürtaj veya cinsiyet onaylayıcı bakımın yasaklanmadığı eyaletlerde bile, seküler hastanelerdeki gizli dini kısıtlamalar hastalara zarar vermektedir.

Jesse Hammons ameliyattan bir hafta önce doktorundan beklenmedik bir telefon aldı. Hastane, Katolik doktrini uyarınca Jesse'nin cinsiyet disforisinin vücudunun "işlevsel bütünlüğünü" bozmayı haklı çıkarmadığına karar vermişti. Planladığı histerektomi iptal edilmişti. Jesse şoke olmuş ve yıkılmıştı; üstelik Maryland St. Joseph Üniversitesi hastanesi devlet sağlık sisteminin bir parçası olduğu için daha da yıkılmıştı.


21 Aralık 2023 Perşembe

Yapay zeka diye bir şey yok(!)

Yeni teknolojiyi kontrol etmenin yolları var ama önce onu mitleştirmekten vazgeçmeliyiz.

Bir bilgisayar bilimcisi olarak "yapay zeka" terimini sevmiyorum. Aslında, yanıltıcı olduğunu düşünüyorum, hatta belki de biraz tehlikeli. Bu terimi zaten herkes kullanıyor ve bu konuda tartışmak için biraz geç kalmış gibi görünebiliriz. Ancak yeni bir teknolojik çağın başlangıcındayız ve bir teknolojiyi yanlış yönetmenin en kolay yolu onu yanlış anlamaktır.

"Yapay zeka" teriminin uzun bir geçmişi var; on dokuz ellili yıllarda, bilgisayarların ilk günlerinde ortaya atıldı. Daha yakın zamanlarda, bilgisayar bilimcileri "Terminatör" ve "Matrix" gibi filmlerle ve "Star Trek: The Next Generation "daki Komutan Data gibi karakterlerle büyüdüler. Bu kültürel mihenk taşları teknoloji kültüründe neredeyse dini bir mitoloji haline geldi. Bilgisayar bilimcilerinin yapay zeka yaratmayı ve uzun süredir devam eden bir hayali gerçekleştirmeyi arzulamaları son derece doğaldır.

20 Aralık 2023 Çarşamba

Hafıza için beklenmedik ipuçları

Hafızanızı geliştirmek mi istiyorsunuz? Bu beklenmedik ipuçlarını deneyin.

Hafızanız muhtemelen düşündüğünüz kadar kötü değil.

Beyin, unutma yeteneği de dahil olmak üzere birçok harika özelliğe sahip olağanüstü bir organdır - ki bu aslında iyi bir şey olabilir. California Davis Üniversitesi'nde psikoloji profesörü ve Dinamik Hafıza Laboratuvarı direktörü olan Charan Ranganath, "Eğer yaşadığımız her şeyi hatırlasaydık, beynimiz gerçekten ihtiyacımız olan şeylerin önüne geçen her türlü gereksiz ıvır zıvırla tıkanmış bir istifçi olurdu" diyor.

19 Aralık 2023 Salı

Mutluluk Uzmanlarının Günlük Alışkanlıkları

Mutluluğun sırrını bilen biri varsa, o da kesinlikle kariyerlerini bu sırrı araştırmaya adamış kişilerdir. Size söyleyecekleri ilk şey nedir? Her zaman mutlu olmak mümkün, hatta arzu edilen bir hedef değildir.

İşyeri refahına odaklanan Woopaah'ın kurucusu ve CEO'su pozitif psikoloji uzmanı Stella Grizont, "Bu sarı bir gülen yüz değil" diyor. "Bu, kendinize ve ortaya çıkan tüm duygulara karşı dürüst olmaktır." Grizont'a göre gerçek mutluluk, çatık kaşları zorla aşağı indirmeye çalışmak yerine, etrafınızı bolca sevgiyle sarmaktan, hizmet etmekten ve iyi vakit geçirmekten kaynaklanıyor.

Grizont, TIME tarafından günlük alışkanlıkları ve kişisel yaşamlarına uygulama olasılıkları en yüksek olan profesyonel içgörüler hakkında ankete katılan 18 önde gelen mutluluk uzmanı arasındaydı. Sonuçlar aydınlatıcı ve hepimizin ruh halimizi ve refahımızı artırmamıza yardımcı olabilir.

18 Aralık 2023 Pazartesi

Kendinden Şüphe Eden Süper Güç

 Amerika Yarattığı Dünyadan Vazgeçmemeli

Amerikalıların çoğu ülkelerinin düşüşte olduğunu düşünüyor. Pew Araştırma Merkezi 2018 yılında Amerikalılara ülkelerinin 2050 yılında nasıl bir performans göstereceğini düşündüklerini sorduğunda, katılımcıların yüzde 54'ü ABD ekonomisinin daha zayıf olacağı konusunda hemfikirdi. Daha da büyük bir oran, yüzde 60, ABD'nin dünyada daha az önemli olacağı konusunda hemfikirdi. Bu şaşırtıcı olmamalı; siyasi atmosfere bir süredir ülkenin yanlış yöne gittiği duygusu hakim. Uzun süredir devam eden bir Gallup anketine göre, gidişattan "memnun" olan Amerikalıların oranı 20 yıldır yüzde 50'yi geçmedi. Bu oran şu anda yüzde 20 seviyesinde.


On yıllar boyunca, başkanlığı kimin kazanacağı konusunda düşünmenin bir yolu da şu soruyu sormaktı: Kim daha iyimser aday? John F. Kennedy'den Ronald Reagan'a ve Barack Obama'ya kadar, daha iyimser olan aday kazanacak gibi görünüyordu. Ancak 2016'da Amerika Birleşik Devletleri, kampanyası karamsarlık ve kasvet üzerine kurulu bir politikacıyı seçti. Donald Trump, ABD ekonomisinin "kasvetli bir durumda" olduğunu, ABD'nin yurtdışında "saygısızlığa uğradığını, alay edildiğini ve soyulduğunu" ve dünyanın "tam bir karmaşa" içinde olduğunu vurguladı. Açılış konuşmasında "Amerikan katliamından" bahsetti. Şu anki kampanyası da bu ana temaları tekrarlıyor. Adaylığını açıklamadan üç ay önce "Çöküşte Bir Ulus" başlıklı bir video yayınladı.

17 Aralık 2023 Pazar

Osmanlılar bilim için ne yaptı - ve bilim Osmanlılar için ne yaptı

Modern Türkiye'nin doğuşundan yüz yıl sonra, devasa bir araştırma projesi Osmanlı İmparatorluğu'nun altı asırlık bilim ve teknoloji tarihinin anlatılmamış hikâyesini ortaya çıkarıyor.

Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi camisinin açık avlusu, 1880 yılında görülüyor. Fotoğraf: Alamy

Osmanlı Bilimsel Mirası Ekmeleddin İhsanoğlu (çev. Maryam Patton) Al-Furqān (2023)

İmparatorluklar genişlemelerini ve hayatta kalmalarını sağlamak için bilim ve mühendisliği uzun zamandır kullanmaktadır. Tıp alanındaki ilerlemeler orduların savaşa hazır durumda tutulmasına yardımcı olmuştur. Navigasyon alanındaki yenilikler denizlerde hakimiyet sağlamıştır. Üstün silahlar - ya da bunların caydırıcı tehdidi - düşmanca karşılaşmalarda bireysel güçlere avantaj sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.

16 Aralık 2023 Cumartesi

Brainoware Nedir?

Bilim insanları, insan ve makineyi birleştirmeye bir adım daha yaklaşırken, insan nöronları ve teknolojik donanım kullanan 'Brainoware' bilgisayarını icat etti.

Bilim insanları elektronik ve insan beyni benzeri dokulardan oluşan ve 'Brainoware' adı verilen hibrit bir bilgisayarı tanıttı. Bu, biyolojik bilgi işlem adı verilen ve giderek büyüyen bir alanın parçası.

Bir beyin organoidi birkaç ay boyunca büyür. İlk hafta, bilim insanları kök hücreleri beyin hücrelerine dönüşmeye ikna ettikçe 'indüksiyon' gerçekleşir. İkinci hafta boyunca, bu nöral progenitör hücreler bölünür ve sayıları artar. Bir ay sonra organoid çok sayıda beyin hücresi içerir ve iki ay sonra organoid olgunlaşmıştır

15 Aralık 2023 Cuma

Dijital dönüşüm nedir?

Dijital dönüşüm, teknolojiyi sürekli olarak geniş ölçekte kullanarak değer yaratma hedefiyle bir kuruluşun yeniden kablolanmasıdır.

Dijital dönüşüm, bir kuruluşun çalışma şeklinin temelden yeniden düzenlenmesidir. Dijital dönüşümün hedefi, McKinsey'in yeni kitabı Rewired'da ana hatlarıyla belirtildiği gibidir: A McKinsey Guide to Outcompeting in the Age of Digital and AI (Wiley, 20 Haziran 2023) kitabında belirtildiği gibi, müşteri deneyimini iyileştirmek ve maliyetleri düşürmek için teknolojiyi sürekli olarak geniş ölçekte kullanarak rekabet avantajı oluşturmak olmalıdır.

14 Aralık 2023 Perşembe

Ertelemeye Karşı Savaş Açmak

Ertelemenin üstesinden gelmek için yedi ilke:

19. yüzyılda yaşamış Prusyalı bir general ertelemeye karşı nasıl bir mücadele planlardı?

Askeri stratejist General Carl von Clausewitz Savaşın İlkeleri başlıklı klasik bir kitap yazdı. Ertelemenin üstesinden gelerek dayanıklılık inşa etmek için yedi ilkeyi çıkardım, uyarladım ve etiketledim:

13 Aralık 2023 Çarşamba

Türkiye'nin Siyasi Değişimi: Gençlik Dalgalanması ve Politika Etkisi


Türkiye'de değişen siyasi ortam, özellikle de genç siyasetçilerin yükselişi, Türkiye'nin iç ve dış politikalarını nasıl etkileyebilir?

Birinci Katman

Doğruluk ve Bağlamsal Anlama

Türkiye'nin yükselen genç siyasetçilerinin motivasyonlarının altında yatan tarihi ve kültürel nüansları aydınlatmak için, ülkenin laik ve dini ayrımlarını derinlemesine incelemeliyiz. Kemalizm'in mirası ve laikliği kararlı bir şekilde desteklemesi, AK Parti döneminde beslenen daha yeni İslami muhafazakarlıkla yan yana geldiğinde dinamik bir siyasi zemin yaratmıştır. Birçoğu Türkiye'nin kendine özgü laik-İslamcı ikilemini müzakere ederken çağdaş küresel değerleri benimsemeye daha yatkın olan yeni genç liderler, parti içi ve partiler arası dalgalanma potansiyeline işaret etmektedir.

12 Aralık 2023 Salı

Yapay zeka kendini nasıl yaratacağını öğreniyor

İnsanlar gerçekten zeki makineler yapmak için mücadele ettiler. Belki de bu işi kendi başlarına yapmalarına izin vermeliyiz.

Kama şeklinde kafası olan küçük bir çubuk figürü ekranda ayaklarını sürüyerek ilerliyor. Bir dizini yerde sürükleyerek yarı çömelmiş bir şekilde hareket ediyor. Yürüyor! Sayılır. 

11 Aralık 2023 Pazartesi

Hidrojen enerjisi nedir?

Hidrojen enerjisi, fosil yakıtlara bir alternatif olup dünyamıza güç sağlamanın daha temiz bir yolunu temsil edebilir.

Yakıt, yemeğimizi ilk pişirmemizi sağlayan odun ateşinden Sanayi Devrimi'ni besleyen ve modern yaşam tarzımızı mümkün kılan fosil yakıtlara kadar her zaman insan teknolojilerine güç vermiştir. Ancak fosil yakıtların yakılması, iklim değişikliği ışığında mercek altına alınmıştır.

10 Aralık 2023 Pazar

Yapay Zeka Bilimi Nasıl Değiştiriyor?

En yeni yapay zeka algoritmaları galaksilerin evrimini inceliyor, kuantum dalga fonksiyonlarını hesaplıyor, yeni kimyasal bileşikler keşfediyor ve daha fazlasını yapıyor. Bilim insanlarının yaptığı ve otomatikleştirilemeyen bir şey var mı?


Günümüz fizik ve astronomi deneylerinin birçoğunun ürettiği çığ gibi büyüyen bilgiye hiçbir insanın ya da insan ekibinin yetişmesi mümkün değildir. Bazıları her gün terabaytlarca veri kaydediyor ve bu veri seli giderek artıyor. 2020'lerin ortalarında faaliyete geçmesi planlanan bir radyo teleskop olan Square Kilometer Array, her yıl internetin tamamı kadar veri trafiği üretecek.

9 Aralık 2023 Cumartesi

Zihin, bilgisayarlara yüklenebilir mi?

 Zihnimizi bir bilgisayara yüklemek nasıl mümkün olabilir?

Fiziksel bedenimiz öldükten sonra zihnimizin başka bir formda yaşayabileceği fikri 1950'lerden beri bilim kurguda tekrarlanan bir tema olmuştur. Black Mirror ve Upload gibi son televizyon dizileri ve bazı oyunlar, bu fikre olan hayranlığımızın devam ettiğini gösteriyor. Bu kavram zihin yükleme olarak bilinmektedir.

Bilim ve teknolojideki son gelişmeler bizi zihin yüklemenin bilim kurgudan gerçeğe dönüşebileceği bir zamana yaklaştırıyor.


2016 yılında BBC Horizon'da yayınlanan The Immortalist adlı programda bir Rus milyoner, sinirbilimciler, robot yapımcıları ve diğer uzmanlarla birlikte çalışarak sonsuza kadar yaşamamız için zihnimizi bir bilgisayara yüklememizi sağlayacak bir teknoloji yaratma planlarını açıkladı.

8 Aralık 2023 Cuma

Dijital İkiz Nedir?

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, kişinin veya sürecin, çevresinin dijital bir versiyonunda bağlamsallaştırılmış dijital bir temsilidir. Dijital ikizler bir kuruluşun gerçek durumları ve bunların sonuçlarını simüle etmesine yardımcı olarak nihayetinde daha iyi kararlar almasını sağlayabilir.

Kendinizin bir kopyasına sahip olsaydınız ne yapardınız? Evinizin, iş yerinizin, mahallenizin ya da şehrinizin birebir dijital bir görüntüsünde, her yönüyle size benzeyen dijital bir ikiziniz? Daha da iyisi: Ya sizin dijital versiyonunuz -dijital ikiziniz- yaralanma, acı ya da utançtan etkilenmiyor olsaydı? Olasılıklar insanın aklını başından alıyor. Sonuçtan çok daha emin bir şekilde kendiniz için kararlar verebileceğinizi söylemek yeterli olacaktır.

7 Aralık 2023 Perşembe

Biyohackerlar İnsülini Daha Ucuz Hale Getirmek İçin Çalışıyor

Biyohackerlar İnsülini %98 Daha Ucuz Hale Getirmek İçin Çalışıyor

Açık İnsülin Vakfı, hayat kurtarmak amacıyla tekelleşmiş bir pazarı ele alıyor.

"Bana Tip 1 diyabet teşhisi konulduğunda, bu benim için büyük bir sürpriz oldu. Zaman geçtikçe hayatımın aslında çok ince bir ipliğe bağlı olduğunun daha çok farkına vardım." 


Açık kaynaklı, uygun fiyatlı bir insülin üretim modeli sağlamaya adanmış bir kuruluş olan Open Insulin Foundation'ın (Açık İnsülin Vakfı) kurucusu Anthony di Franco, düşündüğünüzden daha az abartılı konuşuyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki milyonlarca diyabet hastası, yakın zamanda Freethink'e Haziran ayında verdiği bir video röportajda ifade ettiği duygularla empati kurabilir. 

6 Aralık 2023 Çarşamba

Winston Churchill, Uzaylılar Üzerine: 1939 Makalesi Keşfedildi

 

Winston Churchill (burada Eylül 1935'te kızının düğününde görülüyor) 1939'da Avrupa savaşın eşiğindeyken, Birleşik Krallık başbakanı olmadan kısa bir süre önce uzaylı yaşamı üzerine bir makale yazdı. (Resim kaynağı: Fox Photos / Stringer)

Winston Churchill İkinci Dünya Savaşı sırasındaki liderliğiyle tanınıyordu, ancak uzaylı yaşamıyla ilgili yeni bulunan bir makalesi onun evrenle ilgili derin bir merak duyan başka bir yönünü ortaya koyuyor. 

5 Aralık 2023 Salı

Yapay Zekaya Güvenmek(!?)

Büyük Şirketler Güvenebilecekleri Yapay Zeka Verilerini Belirlemenin Bir Yolunu Buldu

Ana akım şirketlerin yapay zeka uygulamalarına güç veren verilerin kaynağı konusunda endişeleri var. Bir endüstri grubu bu sorunu ele alıyor.

Veri, yapay zekanın yakıtıdır. Aynı zamanda büyük işletmeler için de bir darboğazdır, çünkü yapay zeka programları oluşturmak için kullanılan veriler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmadan teknolojiyi tam olarak benimsemekte isteksizdirler.

Şimdi, bir şirketler konsorsiyumu verilerin kaynağını, geçmişini ve yasal haklarını tanımlamak için standartlar geliştirdi. Standartlar esasen verilerin nerede, ne zaman ve nasıl toplandığı ve üretildiğinin yanı sıra kullanım amacı ve kısıtlamaları için bir etiketleme sistemidir.


4 Aralık 2023 Pazartesi

Yapay Zeka Sağlık Hizmetlerinde Nasıl Bir Rol Oynamalı?

Sağlık hizmetlerinde makine öğreniminin kullanımı ve United Healthcare Yapay Zeka skandalı üzerine


Bazılarınız benim eğitimli bir sosyolog olduğumu biliyor olabilir - tam olarak söylemek gerekirse, yüksek lisans okulunda tıbbi sosyoloji okudum. Bu, insanların ve grupların hastalıkla, tıpla, sağlık kurumlarıyla ve sağlıkla ilgili kavram ve fikirlerle nasıl etkileşime girdiğine odaklandığım anlamına geliyor.

Yardımcı profesörlük yaptığım dönemde sağlık alanlarına girecek lisans öğrencilerine bu konular hakkında ders verdim ve sağlık hizmeti sağlayıcılarımız olacak kişilerin sosyal, ekonomik ve ırksal statülerimizin sağlığımızla nasıl etkileşime girdiği konusunda fikir sahibi olmalarının gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Her hasta aynı değildir ve insanlara yüksek kalitede bakım sağlamadan önce bunu takdir etmek gerekir.

Tüm bunları, bugünkü konumuz olan sağlık hizmetlerinde makine öğrenimi uygulamalarına bakış açıma bir bağlam kazandırmak için açıklıyorum. Bu konu hakkında konuşmak için biraz bekledim çünkü bu çok büyük bir konu, ancak son zamanlarda çıkan birkaç haber bana başlamam için ilham verdi. Muhtemelen ileride bu konu hakkında daha fazla konuşacağım.

Yaşam ve Ölüm Üzerine

3 Aralık 2023 Pazar

Teknolojinin Bir Kalbi Olsaydı

Yapay kalp üretmedeki başarısızlık, doğanın sihirbazlığının bir kanıtıdır.


Hiçbir şey kalbin mükemmel mühendisliğini, onu taklit etmeye yönelik başarısız girişimlerimizden daha net gösteremez. Total yapay kalbin bu tarihi hem parlak yenilikler hem de sürekli klinik başarısızlıklarla noktalanmıştır. 1962'de John F. Kennedy bilim camiasına aya bir insan indirmeleri ve on yılın sonuna kadar onu güvenli bir şekilde dünyaya geri getirmeleri için meydan okudu. 1964 yılında kalp ve damar cerrahı Michael DeBakey, Başkan Lyndon B. Johnson'ı ilk işlevsel, kendi kendine yeten yapay kalbi geliştirmeye yönelik bir programı finanse etmeye ikna etti ve aya inişten önce başarılı bir yapay kalp yapma yarışını başlattı. 1969 yılında her iki hedefe de ulaşılmış ve Teksas Kalp Enstitüsü Apollo 11'in fırlatılmasından sadece üç ay önce ilk total yapay kalbi yerleştirmiştir. Ancak, Ay'a iniş Uzay Mekiği, Mars Rover ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na yol açarken ve (uzun bir durgunluğa rağmen) en yeni hedefler bizi Mars'a götürecek bir ay üssü geliştirmek olsa da, güvenilir, kullanıma hazır bir total yapay kalp hala ulaşılamaz durumda.

2 Aralık 2023 Cumartesi

Çin, gezegeni kurtaracak mı yoksa yok mu edecek? | Çin - The Economist

 

Beyin kanserinden ölmek üzereyken Tu Changwang'ın söyleyecek son bir şeyi vardı. Çinli meteorolog iklimin ısındığını fark etmişti. Bu yüzden 1961'de Komünist Parti'nin yayın organı People's Daily'de bunun yaşamı sürdüren koşulları değiştirebileceği uyarısında bulundu. Yine de ısınmayı, bir noktada muhtemelen tersine dönecek olan güneş aktivitesindeki bir döngünün parçası olarak görüyordu. Tu, fosil yakıtların yakılmasının atmosfere karbon pompaladığından ve iklimin değişmesine neden olduğundan şüphelenmiyordu. People's Daily'nin o sayısında, makalesinden birkaç sayfa önce, sırıtan kömür madencilerinin bir fotoğrafı vardı. Çin, Batı'ya ekonomik olarak yetişmek amacıyla sanayileşmek için acele ediyordu.

1 Aralık 2023 Cuma

mRNA aşıları için sırada ne var?

mRNA aşıları covid-19 pandemisini atlatmamıza yardımcı oldu ama aynı zamanda diğer birçok bulaşıcı hastalığa karşı savunmaya yardımcı olabilir, gribe karşı evrensel koruma sağlayabilir ve hatta kanseri tedavi edebilir.


Zihninizi 2020'ye geri götürün, eğer dayanabilirseniz. Yıl ilerledikçe covid-19'un etkisi de arttı. Yüzümüzü örtmemiz, dokunduğumuz her şeyi dezenfekte etmemiz ve diğer insanlardan uzak durmamızın, kendimizi potansiyel olarak ölümcül hastalıktan korumanın tek yolu olduğu konusunda uyarıldık.