8 Aralık 2023 Cuma

Dijital İkiz Nedir?

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, kişinin veya sürecin, çevresinin dijital bir versiyonunda bağlamsallaştırılmış dijital bir temsilidir. Dijital ikizler bir kuruluşun gerçek durumları ve bunların sonuçlarını simüle etmesine yardımcı olarak nihayetinde daha iyi kararlar almasını sağlayabilir.

Kendinizin bir kopyasına sahip olsaydınız ne yapardınız? Evinizin, iş yerinizin, mahallenizin ya da şehrinizin birebir dijital bir görüntüsünde, her yönüyle size benzeyen dijital bir ikiziniz? Daha da iyisi: Ya sizin dijital versiyonunuz -dijital ikiziniz- yaralanma, acı ya da utançtan etkilenmiyor olsaydı? Olasılıklar insanın aklını başından alıyor. Sonuçtan çok daha emin bir şekilde kendiniz için kararlar verebileceğinizi söylemek yeterli olacaktır.

İş dünyasında bu yüksek derecede kesinlik son derece değerlidir ve yeni ortaya çıkan dijital ikizler bunu sağlamaya yardımcı olabilir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, dijital ikiz fiziksel bir nesnenin, kişinin veya sürecin gerçek hayatta nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için davranışını simüle etmek üzere kullanılabilen sanal bir kopyasıdır. Dijital ikizler ortamdaki gerçek veri kaynaklarıyla bağlantılıdır, bu da ikizin orijinal versiyonu yansıtacak şekilde gerçek zamanlı olarak güncellendiği anlamına gelir. Dijital ikizler ayrıca verilerden türetilen davranışsal içgörüler ve görselleştirmelerden oluşan bir katman da içerir. Bir sistem içinde birbirine bağlandığında, dijital ikizler kurumsal metaverse olarak bilinen şeyi oluşturabilir: simülasyonları, senaryo planlamayı ve karar vermeyi optimize etmek için bir kuruluşun her yönünü kopyalayan ve birbirine bağlayan dijital ve genellikle sürükleyici bir ortam.

Birkaç farklı dijital ikiz türü vardır. İlk olarak, bir ürünün temsili olan bir ürün ikizi vardır. Bu dijital ikiz, ilk konsept tasarımı ve mühendisliğinden tam işlevselliğe kadar yaşam döngüsünün çeşitli aşamalarındaki ürünleri içerebilir; yani bir ürün hakkında sanki hizmetteymiş gibi canlı, gerçek zamanlı veriler elde edersiniz. Ürün ikizine harika bir örnek, muhtemelen zaten cebinizde olan bir şeydir: Google Maps, Dünya yüzeyinin dijital bir ikizidir. İşe gidiş gelişlerinizi optimize etmenize yardımcı olmak için trafikle ilgili gerçek zamanlı verileri birbirine bağlar.

Diğer ikiz türleri arasında tüm bir üretim tesisini temsil eden üretim tesisi ikizleri veya ağ ikizleri olarak da adlandırılan tedarik ve tedarik zinciri ikizleri yer alır. Ve son olarak, altyapı ikizleri bir otoyol, bir bina veya hatta bir stadyum gibi fiziksel altyapıyı temsil eder.

Dijital ikizler daha çevik ve esnek operasyonlar sunma potansiyeline sahiptir. Ve bu potansiyel CEO'ların gözünden kaçmıyor: McKinsey araştırması, büyük işletmelerdeki C-suite teknoloji yöneticilerinin yüzde 70'inin halihazırda dijital ikizleri araştırdığını ve bunlara yatırım yaptığını gösteriyor.

Dijital ikizlerin değeri ve nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Dijital ikizler bir kuruma ne tür bir değer katabilir?

Dijital ikizlerin en fazla değer katabileceği alanlardan biri pazara sunma süresinin kısaltılmasıdır. Dijital ikizler, her bir prototipi fiziksel olarak test etmekten çok daha hızlı bir şekilde ürün tasarımlarının hızlı yinelemelerine ve optimizasyonlarına olanak sağlayabilir. Dahası, dijital ikizler ürün kalitesinde önemli iyileştirmeler sağlayabilir. Ürünü üretim süreci boyunca simüle ederek, tasarımdaki kusurları çok daha erken tespit etmek mümkündür. ("Bunu ilk kullanan şirketler," diyor McKinsey kıdemli danışmanı Will Roper, dijital üretim ikizlerine atıfta bulunarak, "içinde bulundukları pazarları gerçekten sarsacaklar.") Ve son olarak, bir ürünü hizmette yansıtarak, tasarımın nasıl işlediğine dair tek bir doğruluk kaynağı oluşturmak mümkündür, bu da gerçek zamanlı ayarlama veya yeniden tasarıma izin verir.

McKinsey, müşterilerinin dijital ikizlerini geliştirerek, bu müşterilerin bir şirketin ürünüyle tam olarak etkileşime girmelerine ve kendilerini ürüne kaptırmalarına olanak tanıyan kuruluşların yüzde 10'a varan gelir artışları sağladığını görmüştür. Örneğin Daimler, müşterilerin direksiyona geçmeden bir aracı "test etmelerine" olanak tanıyan müşteri ikizleri geliştirdi.

Dijital ikizler bir kuruluşun çevresel sürdürülebilirliğini nasıl etkileyebilir?

Ürün dijital ikizleri, sürdürülebilirlik çabalarının iyileştirilmesinde özellikle yardımcı olabilir. Bu dijital ikizler, kuruluşların bir ürünün tasarımında kullanılan malzemeyi azaltmasına ve çevresel atıkları azaltmak için bir ürünün izlenebilirliğini geliştirmesine yardımcı olabilir. Tüketici elektroniği üreticileri, dijital ikizleri kullanarak sürdürülebilirlik konusunda önemli gelişmeler kaydetmiş ve hurda atıklarını yaklaşık yüzde 20 oranında azaltmıştır.

Bir kuruluş ilk dijital ikizini oluşturmaya nasıl başlayabilir?

Bir kuruluşun dijital ikizleri uygulamak için ihtiyaç duyduğu temel unsurlardan biri dijital olgunluktur. Bu da esasen veri anlamına gelir: hem test hem de canlı ortamlardan güvenilir veriler sağlayan yüksek kaliteli bir veri altyapısı ve bu altyapıyı oluşturmak ve sürdürmek için gereken yetenek.

Ancak bu, kuruluşların dijital ikizden faydalanmak için karmaşık veya dinamik bir ortama ihtiyaç duyduğu anlamına gelmek zorunda değil. Bazı şirketler, gerçek zamanlı müşteri geri bildirimi almak için diş fırçası gibi basit ürünleri eşleştirerek başarı elde ediyor. Ardından, ilk kullanım durumu oluşturulduktan sonra, kuruluşlar ikizi daha da geliştirmek için daha fazla bilgi katmanı ve gerçek zamanlı geri bildirim ekleyebilir.

Bir dijital ikiz oluşturmak ve ölçeklendirmek üç adımlı bir yaklaşım gerektirir:

  1. Bir plan oluşturun. Bir plan, bir kuruluşun takip edeceği ikiz türlerini, değeri ve yeniden kullanılabilirliği en üst düzeye çıkarmak için bunları oluşturma sırasını, yeteneklerinin nasıl gelişeceğini ve sahiplik ve yönetişim yapılarını tanımlamalıdır.
  2. Temel dijital ikizi oluşturun. Daha sonra bir proje ekibi önümüzdeki üç ila altı ay boyunca temel dijital ikizi oluşturur. Bu aşama, görselleştirmelerin geliştirilmesini sağlayan ve veri bilimi uzmanlarının bir veya iki ilk kullanım durumu oluşturmasına olanak tanıyan temel veri ürününün bir araya getirilmesiyle başlar.
  3. Yetenekleri artırın. Bir dijital ikiz çalışmaya başladıktan sonra, bir kuruluş yeni kullanım durumlarını desteklemek için daha fazla veri katmanı ve analitik ekleyerek yeteneklerini genişletebilir. Bu aşamada kuruluşlar sıklıkla ikizlerini yalnızca varlıkları, insanları veya süreçleri temsil etmekten çıkarıp yapay zeka ve gelişmiş modelleme tekniklerini kullanarak simülasyonlar ve reçeteler sunmaya kadar ilerletir.

Dijital ikizden kurumsal metaverse giden yolculuk neye benziyor?

Şirketler, kurumsal metaverse yolculuklarına bir veri ürününden sonra modellenen bir dijital ikiz ile başlayabilirler. Bir veri ürünü, bir kuruluştaki kişilerin kolayca erişebileceği ve uygulayabileceği yüksek kaliteli, kullanıma hazır bir veri seti sunar. Bu, zaman içinde geliştirilmiş ve gelecekteki kullanım durumları için temel oluşturabilecek tek, yeniden kullanılabilir bir doğruluk kaynağı olmalıdır. Nihayetinde, ilk dijital ikiz, davranışsal verilerden elde edilen öğrenmelere dayalı olarak gelişebilir ve sonuçta giderek daha güçlü tahmin yetenekleri sağlayabilir.

Buradan hareketle bir kuruluş, farklı varlıklar arasındaki karmaşık ilişkileri simüle etmek için birbirine bağlı birden fazla dijital ikiz oluşturabilir. Bu, daha da sofistike kullanım durumları için daha zengin davranış iç görüleri ve daha fazla değer üretebilir. Örneğin, bir kuruluş müşterilerinin dijital ikizini perakende mağazaları, envanter, satış ve müşteri süreç akışları ile bağlayabilir. Bunu yaparken kuruluş aşağıdakileri gerçekleştirebilir:

İş ve pazar değişikliklerinin perakende mağazaları üzerindeki uçtan uca etkisini simüle edebilir

kanallar arasında sorunsuz duraklatma ve devam ettirme müşteri yolculukları sağlayan gerçek bir entegre kanal deneyimi yaratın.

müşteri tercihlerindeki değişimlere yanıt vererek mağaza yerleşimlerini optimize etmek.

satışlara, çalışan performansına ve yerel mağazaların özelliklerine göre farklı ücretlendirme ve personel modellerini değerlendirmek.

Son olarak, sağlıklı bir dijital ikiz ağına sahip bir kuruluş, kurumsal bir metaverse oluşturmak için gereken ek teknolojileri katmanlandırabilir. Örneğin bir perakendeci, perakende mağazasının dijital ikizini depolarının, tedarik zincirinin, çağrı merkezinin ve daha fazlasının dijital ikizlerine bağlayarak kuruluşun her parçasını kopyalayabilir.

Bazı şirketler dijital ikizleri halihazırda nasıl kullanıyor?

Dijital ikizlere olan ilgi, hızla ilerleyen destekleyici teknolojilerle birleştiğinde, 2026 yılına kadar 48 milyar dolardan fazla dijital ikiz yatırımına yönelik pazar tahminlerini teşvik ediyor. Şimdiden bazı gelişmiş uygulamalar görüyoruz:

  • Emirates Team New Zealand. Yelken ortamlarının, teknelerin ve mürettebatın dijital ikizi Emirates Team New Zealand'ın tekne tasarımlarını inşa etmeden test etmesini sağlıyor. Bu sayede şampiyon yelken takımı yüzlerce değil binlerce hidrofoil tasarımını değerlendirebildi.
  • Anheuser-Busch InBev. Bira üretimi ve tedarik zinciri dijital ikizi, bira üreticilerinin girdileri aktif koşullara göre ayarlamasına olanak tanıyor ve üretim darboğazlarını (örneğin fıçılar dolduğunda) otomatik olarak telafi edebiliyor.
  • SoFi Stadyumu. Stadyum yönetimini ve operasyonlarını optimize etmeye yardımcı olmak için bir dijital ikiz, stadyumun yapısı ve gerçek zamanlı futbol verileri hakkında bilgiler de dahil olmak üzere birden fazla veri kaynağını bir araya getiriyor.
  • Uzay Kuvvetleri. ABD Silahlı Kuvvetleri'nin bu kolu, dünya dışı cisimlerin ve uyduların kopyaları da dahil olmak üzere uzayın dijital bir ikizini oluşturuyor.
  • SpaceX. SpaceX'in Dragon kapsül uzay aracının dijital ikizi, operatörlerin taşıma sırasında güvenlik ve güvenilirliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla yörüngeleri, yükleri ve tahrik sistemlerini izlemelerini ve ayarlamalarını sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder