6 Aralık 2023 Çarşamba

Winston Churchill, Uzaylılar Üzerine: 1939 Makalesi Keşfedildi

 

Winston Churchill (burada Eylül 1935'te kızının düğününde görülüyor) 1939'da Avrupa savaşın eşiğindeyken, Birleşik Krallık başbakanı olmadan kısa bir süre önce uzaylı yaşamı üzerine bir makale yazdı. (Resim kaynağı: Fox Photos / Stringer)

Winston Churchill İkinci Dünya Savaşı sırasındaki liderliğiyle tanınıyordu, ancak uzaylı yaşamıyla ilgili yeni bulunan bir makalesi onun evrenle ilgili derin bir merak duyan başka bir yönünü ortaya koyuyor. 


Yeni ortaya çıkarılan makalesinde, "Ben kendi adıma, buradaki uygarlığımızın başarısından, bu uçsuz bucaksız evrende yaşayan, düşünen yaratıklar barındıran tek nokta olduğumuzu düşünmeye hazır olacak kadar etkilenmiş değilim," diye yazıyordu, "ya da uzay ve zamanın uçsuz bucaksız pusulasında şimdiye kadar ortaya çıkmış en yüksek zihinsel ve fiziksel gelişim türü olduğumuzu."

İkinci Dünya Savaşı'nın çalkantılı yıllarında Birleşik Krallık'ın başbakanı olmasının yanı sıra, İngiliz devlet adamı aynı zamanda üretken bir yazar ve bilim savunucusuydu. Hatta bir bilim danışmanı olan ilk başbakandı. Bu özellikler, Missouri, Fulton'daki Churchill Müzesi'nde keşfedilen, uzaylı yaşamı arayışıyla ilgili yeni bulunan 11 sayfalık denemede bir araya geldi. İlk olarak 1939'da yazılmış ve 1950'lerin sonunda biraz revize edilmiş.

Müzenin müdürü Timothy Riley, belgeyi astrofizikçi Mario Livio'ya gösterdi ve Livio, Nature dergisinde bugün (15 Şubat) yayınlanan bir makalede çalışmayı ve Churchill'in bilime yaklaşımını anlattı. Churchill'in makalesi "Evrende Yalnız mıyız?" başlığını taşıyordu.

"Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü Enstitü Bilim Bölümü Başkanı Livio Space.com'a yaptığı açıklamada, "Öncelikle bu makalenin başlığını görünce şaşırdım. "Sonra okudum ve daha da şaşırdım, çünkü bu büyük politikacının gerçek bir bilimsel konu, ilgi çekici bir bilimsel konu hakkında kafa yorduğunu [ve] bu konuda bugün bir bilim adamının yapacağı gibi akıl yürüttüğünü gördüm."

Livio, Churchill'in bir bilim adamı olmadığını ve politikacının makaleyi kaleme aldığı dönemde Avrupa'nın savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

Livio, "Yine de o dönemde, bu tür konular üzerinde düşünecek ve her şeyi bu kadar net bir şekilde ele alacak zamanı buluyor," diye ekledi.

Yaşam olasılığını değerlendirmek
Makalede Churchill ilk olarak yaşamı tanımlamak için yola çıkmış ve en önemli niteliği üreme yeteneği olarak nitelendirmiştir. Livio'nun muhtemelen çok hücreli yaşam olduğunu söylediği "nispeten yüksek düzeyde organize olmuş yaşamı" dikkate almayı seçmiştir. Livio, Churchill'in bunu muhtemelen virüsler gibi çoğalabilen ancak gerçeğe pek benzemeyen başka özellikler sergileyen canlılar için belirsizlikten kaçınmak için yaptığını söyledi.

Daha sonra Churchill yaşamın nerede aranması gerektiğini tartıştı: sıvı suyun olduğu yerlerde (ya da sıvı suyun varlığını sürdürebildiği yerlerde, ki bilim insanları artık yıldızların etrafındaki "yaşanabilir bölge" olarak adlandırıyor).

"Sonra diyor ki, tamam, yaşamı tanımladıktan sonra, yaşamın var olması için gerekli bileşenler nelerdir? Ve sıvı suyu bu bileşenlerden biri olarak tanımlıyor," diyor Livio. "Ve bugün bizim yaptığımız da tam olarak bu. Bugün evrende yaşam arayışlarımız öncelikle sıvı su tarafından yönlendiriliyor."

Churchill makalesinde güneş sistemini değerlendirmiş ve sadece Mars ve Venüs'ün bu koşulları yerine getirebileceğine karar vermiştir. Churchill'in argümanını özetleyen Livio, dış gezegenlerin çok soğuk olduğunu, Merkür'ün bir tarafının çok sıcak diğer tarafının ise çok soğuk olduğunu, Ay ve asteroitlerin ise atmosferi hapsedemeyecek kadar zayıf bir yerçekimine sahip olduğunu yazdı.

Livio makalesinde Churchill'in makalesinden alıntı yapmıştır: "Güneşimin bir gezegen ailesine sahip tek güneş olduğunu düşünecek kadar kibirli değilim." Churchill, bu gezegenlerin büyük bir kısmının yüzeylerinde su ve belki de bir atmosfer bulundurmak için doğru boyutta olacağını ve bazılarının yaşam dostu bir sıcaklığı korumak için yıldızlarından doğru uzaklıkta olacağını ileri sürdü. 

Livio, "Bu mantık zinciri bence bir politikacı için hayret verici," dedi. [SETI: Dünya Dışı Zeka Arayışı Hakkında Her Şey (İnfografik)]

Churchill ve bilim
Livio, Churchill'in bilime değer verdiğini, ancak devlet adamının nüanslı bir yaklaşım benimsediğini söyledi. Bilimin savaşı kazanmak için gerekli olduğunu anlıyordu ama aynı zamanda bilimin kendi başına önemli olduğu bir atmosfer yarattı ve bilimin dünyayı iyileştirmek için kullanılmasını istedi.

"Bunun sonucunda 1950'lerde tüm bu büyük keşifler ortaya çıktı," diyen Livio, DNA'nın yapısının bulunması ve radar üzerindeki çalışmalardan kaynaklanan radyo astronomisinin geliştirilmesi gibi kilometre taşlarını örnek verdi. "Bilimin gelişmesi için gerekli çerçeveyi ve altyapıyı oluşturduğunuzda, çeşitli keşifler de beraberinde geliyor."

Livio, Churchill'in aynı zamanda bilimin insanlığı ilerletmek için çalışması gerektiğini de vurguladığını söyledi.

Livio, "Hayatının ilerleyen dönemlerinde, bilimin kendi deyimiyle ahlaki bir boşlukta yapılamayacağını da anladı" dedi. "Tüm bilimsel araştırma ve keşifleri aynı zamanda insani değerler ve insanlık durumuna ilişkin bir anlayış bağlamına yerleştirmeniz gerekir."

Livio, günümüzde bilimin özellikle gıda kaynakları, iklim değişikliği ve hastalıklar gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Livio, Churchill'in bilime yaklaşımının gerekli olduğunu söyledi.

"Tüm bu [endişeler] ciddi bilimsel girdi gerektiriyor, dolayısıyla bu bilimsel girdiyi ve doğru bilimsel girdiyi elde etmek için mekanizmalar olmalı - bu da üst düzey bilim danışmanları ve bilim insanlarının bu zorluklardan bazılarıyla ilgili çeşitli kararlara katılımı anlamına geliyor," dedi Livio. "Bilimden uzak durmanın kesinlikle faydası yok; hiçbir şey yapılmazsa bu sorunların bazıları felakete dönüşebilir."

Diğer gezegenlerde yaşam olasılığına gelince, son 20 yılda bilim insanları diğer yıldızların yörüngesinde dönen binlerce gezegen keşfetti ve bu gezegenlerin özelliklerini uzaktan belirleme konusunda büyük adımlar attı. Ancak araştırmacılar henüz evrenin başka yerlerinde yaşam olduğuna dair kesin işaretler keşfedemediler ya da yaşam aramak için diğer gezegenleri bizzat ziyaret edemediler. Ancak Livio, Churchill'in ilerleyen bilim ya da teknolojinin getirebileceklerine sınır koymak istemediğini söyledi.

Livio, "Başka gezegenlere seyahat etme olasılığını ve bunun gibi şeyleri tartıştığında, belki bunun bugün mümkün olmadığını söylüyor ama 'Bilimin ilerlemesine sınır koymak aceleciliktir' diyor" dedi. "Bugün mümkün olmayan şeylerin gelecekte de mümkün olmayacağını düşünmemelisiniz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder