14 Aralık 2023 Perşembe

Ertelemeye Karşı Savaş Açmak

Ertelemenin üstesinden gelmek için yedi ilke:

19. yüzyılda yaşamış Prusyalı bir general ertelemeye karşı nasıl bir mücadele planlardı?

Askeri stratejist General Carl von Clausewitz Savaşın İlkeleri başlıklı klasik bir kitap yazdı. Ertelemenin üstesinden gelerek dayanıklılık inşa etmek için yedi ilkeyi çıkardım, uyarladım ve etiketledim:

1. Hazırlık ilkesi. Ertelemenin üstesinden dileklerle gelemezsiniz. Ertelemenin ve ortaya çıktığı koşulların makul bir şekilde anlaşılması, sahip olunması gereken önemli bir bilgidir. Kampanyanıza başlamak için, erteleme motivasyonlarınızı ve mekanizmalarınızı bildiğinizden emin olun. Örneğin, dürtülerinizden kaçmaktan rahatsızlık duyabilir ve ardından çimleri biçmek yerine eşinizle tartışabilirsiniz. Ancak aşırı hazırlıktan kaçının. Bu, analiz felcine ve daha fazla ertelemeye yol açabilir. (von Clausewitz tereddüt eden ve erteleyen generallerin kesin yenilgiyle karşılaşan generaller olduğunu bulmuştur).

Kararlar, eyleme geçmeden önce yaptığınız hazırlıklardan etkilenir. Üzerinde düşünülmüş kararlı eylemler başarıya giden yolu açar. İyi ifade edilmiş bir karşı erteleme planı, koşullar orijinal çözümünüzde bir değişiklik gerektirdiğinde normalde iyi kararlar verme şansınızı artırır. Erteleme ejderhanızı yolda gördüğünüzde, bu canavarı kenara itmek için ne yapmanız gerektiğini bilmek, bu erteleme bariyerini aşmak için fırsatlar yaratır.

2. Uyarlanabilirlik ilkesi. Kurallar her durumda mutlak olarak uygulanamaz; özel durumlar için uyarlamalar gereklidir. Ancak, benzer unsurlar tekrar ortaya çıkar. Bu unsurların önceden bilinmesi planlamayı kolaylaştırır.

Ertelemenin çeşitli nedenleri ve farklı tarzları vardır, ancak aynı zamanda olumsuz bir etki fısıltısına tepki vererek kendinizi daha az üretken alanlara yönlendirmek gibi ortak unsurları da vardır. Ertelemenin kendine özgü özellikleri de olabilir. Tepkisel ertelemede, sarhoş olacak kadar içki içmek gibi bir özgürlükten vazgeçmeyi savunulabilir bir hak olarak görürsünüz. Bu düşünceyi bir paradoks olarak yeniden çerçevelendirin: bağımlılık bir özgürlük kaybını temsil eder. Ertelemenin farklı durumlarda ortaya çıkan benzer özelliklerinin yanı sıra tepki durumları gibi özel durumları da tanımlayın. Eylemlerinizi hem tanıdık hem de özel erteleme özellikleriyle başa çıkacak şekilde ayarlayın.

3. Konsantrasyon ilkesi. Makul hedeflere ulaşmak için doğrudan bir rotada kalmak kasıtlı bir çaba gerektirir. Maksimum etki için çabalarınızı yoğunlaştırın. Dikkatinizi önemli olan yöne odaklayın. Zamanınızı ve enerjinizi anlamsız faaliyetlere harcamaktan kaçının.

Erteleme, yaklaşan bir iş görüşmesine hazırlanmak yerine Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi kitabını okumak gibi bir dizi dikkat dağıtıcı eylemi içerir. Bu erteleme biçimi, cesaret veya ilham beklerken sizi bir bekleme düzenine sokar. Bunun yerine, normalde erteleyeceğiniz bir alanı belirlemek için kendinize meydan okuyun ve kaynaklarınızı ertelemeye karşı kampanyanızı başlatmaya yoğunlaştırın. Tüm dikkat dağıtıcılara direnin. En verimli sonuçları elde etmek için kasıtlı olarak güç uygulayın.

4. Denge ve momentum ilkesi. Yalnızca istediğiniz sonucu elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz kadar zaman ve kaynak kullanın. Tereddüt bir taktik değilse, zamanınızı erteleyerek boşa harcamayın.

Acil durumları ele almaya yönelik eylemleri zahmetli, zahmetli ve kaçınmaya değer olarak görebilirsiniz. Alternatif olarak, en iyi sonucu elde etmek için en az çabayı nerede harcayabileceğinizi düşünün. Kararlı bir şekilde takip etmek için zaman ve hız belirleyin.

5. Cesaret ilkesi. Saldırıya geçin ve istediğiniz sonuçlara ulaşma yolunda ilerlemek için her fırsatı şiddetle takip edin. Başarının garantisi olmasa da ilerlemek olumludur. En iyi sonucu üretmedikleri sürece, savunma ve geri çekilme olumsuzdur.

Erteleme, olumsuz olan bir geri çekilme uygulamasıdır. İlerleme politikası ise olumludur. İlerlemenizi motive etmek için irade, yapabilir ve güç gibi proaktif bir dil kullanın.

6. Verimlilik ilkesi. Bir sorundan kaçınmak için daha erken davranmak, kendinizi gereksiz, el yordamıyla, gecikmelerle örülmüş bir sorundan kurtarmaktan daha iyidir.

Kararsızlıktan kaynaklanan gecikmeler sizi zor durumda bırakabilir. Eylemlerdeki gecikmelerle daha sonra başa çıkmakta zorlanabileceğiniz bir sorun yaratabilirsiniz. Kendinizi gecikmelerin sonuçlarından kurtulmanız gereken bir konuma sokmaktan kaçınmak için, geri çekilmenin bir seçenek olmadığını düşünün. Bunun yerine, ertelemeye karşı zafer kazanma yönünde gerekli bir adım atın ve şimdi başlayın.

7. Israrcılık ilkesi. Erteleme "düşmanını" kuşatın. Her savaşı belirleyici bir olay haline getirin.

Belirleyici bir eylem için kaynak ayırmaya odaklanın. Planınızın zamanında uygulanmasını engelleyen klasik sonradan düşünme gibi düşman iletişimlerini bozun. Sonradan düşünmenin zayıf bir mazeret uydurma olduğunu ortaya çıkarın. Ertelemenin savunma pozisyonlarının, örneğin sapma dürtülerinin peşinden gidin. Erteleme dürtülerini alt etmek için şimdi yap sürecini şiddetle takip edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder