19 Aralık 2023 Salı

Mutluluk Uzmanlarının Günlük Alışkanlıkları

Mutluluğun sırrını bilen biri varsa, o da kesinlikle kariyerlerini bu sırrı araştırmaya adamış kişilerdir. Size söyleyecekleri ilk şey nedir? Her zaman mutlu olmak mümkün, hatta arzu edilen bir hedef değildir.

İşyeri refahına odaklanan Woopaah'ın kurucusu ve CEO'su pozitif psikoloji uzmanı Stella Grizont, "Bu sarı bir gülen yüz değil" diyor. "Bu, kendinize ve ortaya çıkan tüm duygulara karşı dürüst olmaktır." Grizont'a göre gerçek mutluluk, çatık kaşları zorla aşağı indirmeye çalışmak yerine, etrafınızı bolca sevgiyle sarmaktan, hizmet etmekten ve iyi vakit geçirmekten kaynaklanıyor.

Grizont, TIME tarafından günlük alışkanlıkları ve kişisel yaşamlarına uygulama olasılıkları en yüksek olan profesyonel içgörüler hakkında ankete katılan 18 önde gelen mutluluk uzmanı arasındaydı. Sonuçlar aydınlatıcı ve hepimizin ruh halimizi ve refahımızı artırmamıza yardımcı olabilir.

Mutluluğun anlamı bir dereceye kadar özneldir. Ancak görüştüğümüz uzmanların neredeyse tamamı aynı bileşenleri vurgulamıştır: kişinin yaşamı üzerinde kontrol ve özerklik duygusu, anlam ve amaç tarafından yönlendirilmek ve başkalarıyla bağlantı kurmak. Ve mutluluğun ölçülebileceği, güçlendirilebileceği ve öğretilebileceği konusunda büyük ölçüde hemfikir oldular. Grizont, "Ne kadar mutlu olduğunuzu ya da ne kadar minnettar olduğunuzu ne kadar çok fark ederseniz, o kadar artar" diyor.

Sorduğumuz diğer sorular -örneğin "mutluluk bir seçim midir?"- anlaşmazlıklara yol açtı. Uzmanların çoğu, özellikle de ruh halini etkileyen sayısız dış değişken olduğu için, ortada bir yerde durdu. Online Mutluluk Çalışmaları Akademisi'nin kurucularından Tal Ben-Shahar, "Bir kısmı seçim, bir kısmı da doğuştan geliyor," diyor. "Ve bir seçim olan kısmı da bunun için çok çalışma seçimidir."

Uzmanlar mutluluğun satın alınıp alınamayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Yazar ve podcaster Gretchen Rubin'in de belirttiği gibi, "Para mutluluğu satın alamaz, ancak heyecan verici deneyimler gibi mutluluğa büyük katkı sağlayan pek çok şeyi satın alabilir." Başkaları için para harcamak da mutlulukla bağlantılıdır. Yine de, mutluluk seviyelerini artırmanın en güvenilir yollarından birçoğu, meditasyon yapmak ve şefkat, minnettarlık ve fedakarlık pratiği yapmak gibi ücretsizdir.

En çarpıcı derslerden biri, olumsuz duyguları bastırmak yerine kabul etmenin önemine odaklandı. Katılımcılar öfke, korku ya da kızgınlıktan kaçınmanın sağlıklı olduğu fikrinin mutlulukla ilgili en büyük yanılgılardan biri olduğu konusunda hemfikirdi. Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde tıbbi sosyal bilimler profesörü olan Judith T. Moskowitz, "Mutluluğa odaklanmanın hayatın gerçek zorluklarını görmezden gelerek Pollyanna gibi davranmak anlamına geldiğini düşündüğümüzde hata yaparız" diyor. Uzmanlar bunun yerine, zor duyguları kabul etmeyi ve onlarla uygun şekilde başa çıkmayı hedeflememiz gerektiğini söylüyor.

Peki ne işe yarıyor?
Anket yaptığımız uzmanların ortak birkaç mutluluk alışkanlığı vardı. Ev dışında aileyle ve profesyonel olmayan bir ortamda arkadaşlarla vakit geçirmek bunların başında geliyordu: çoğunluk her ikisini de haftada en az bir kez yapıyordu ve çoğu haftada üç ila dört kez sosyal olarak bir araya geliyordu. Carleton Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan John Zelenski, sosyal ilişkileri mutluluğun başlıca yapı taşları olarak tanımlıyor. Hepimizin yakın arkadaşlıklardan, romantik partnerlerden ve "genel bir saygı ve bir topluluğa ait olma duygusundan" faydalanabileceğimizi söylüyor.

Sanat, müzik, yemek pişirme veya okuma gibi hobilerin peşinden gitmek de evrensel olarak önem taşıyor. Katılımcıların çoğu haftada beş ila altı kez bu ilgi alanlarına yer ayırmıştır. Zihinsel esenlik uzun zamandır yeterli uyku ile ilişkilendiriliyor ve katılımcılarımız gecede en az yedi saat uyumaya öncelik veriyor. Egzersiz yapmak veya spor yapmak da bir diğer ortak alışkanlıktır ve katılımcılar haftada üç ila altı kez bu alışkanlıklarını yerine getirdiklerini belirtmişlerdir.

Mutluluğun kilidini açmanın bir diğer anahtarı da doğanın tadını çıkarmak olabilir. Uzmanların yarısından fazlası bunu haftada en az üç kez yaptığını bildirmiştir. Berkeley'deki California Üniversitesi Greater Good Bilim Merkezi'nin bilim direktörü Emiliana Simon-Thomas, stresli olduğunda yürüyüşe çıktığını ve "çiçeklere, bitkilere, kuşlara, böceklere hayret ettiğini" belirtiyor.

Ayrıca nefes egzersizlerini, şiir okumayı ve stand-up komedi izlemeyi de kötü günlerde başvurduğu başa çıkma stratejileri arasında sayıyor. Diğer uzmanlar ise sevdikleri kitapları tekrar okuyarak, neşeli şarkılar dinleyerek ya da günlük tutarak işe yaramayan düşüncelerin, kaygıların ve stres faktörlerinin üstesinden geliyor. Bazıları ise bir arkadaşlarından sarılmalarını istediklerini ya da ağlayarak içlerini döktüklerini anlatıyor.

Beyond Happiness kitabının yazarı Jenn Lim, kendini kötü hissettiğinde, sevdiği birine bir hediye ile sürpriz yapmak gibi onu gülümseteceğini bildiği şeyler yapıyor. Ayrıca kendine meraklı kalmasını ve kendine karşı nazik olmasını hatırlatıyor. Duygularını "tanımlamak ve kucaklamak" için duraklamanın yanı sıra, kendine kötü günün kendi kontrolü dahilinde mi yoksa dışında mı olduğunu soruyor. "Eğer kontrolüm dahilindeyse, o zaman daha iyi hareket edebilirim" diyor. Eğer kontrolüm dışında ise, boş vermeyi biliyor.

Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Barbara Fredrickson, kişisel mutluluk tanımını sık sık gözden geçiriyor: anlam ve keyif veren anları geliştirmeyi seçmek. İşler kasvetli göründüğünde, "Kendime, karşılaştığım her şeyin başkaları tarafından da karşılaşıldığını hatırlatıyorum" diyor. Ne de olsa mutlu olmak evrensel ve kadim bir arayıştır. Mutluluk bilimiyle uğraşan insanların bile zaman zaman bunun zor bir kavram olduğunu fark ettiklerini ve bunun onları mutluluğa yaklaşmaktan alıkoymasına izin vermediklerini bilerek rahatlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder