11 Mart 2019 Pazartesi

Çeviri: Aşı Reddi, Kamu Sağlığını Tehdit Etmektir.

Aşısız 6 yaşındaki bir çocuğun tetanos tedavisi 2 ay sürdü ve neredeyse 1 milyon dolara mal oldu[1].

Hasta kontrol merkezi perşembe günü yeni bir rapor yayınladı[2]. Rapor, aşı reddinin yaldızlı bir vesikası. Aşısız 6 yaşındaki bir çocuğun tetanosa yakalanmasını anlatıyor. Oldukça maliyetli ve iki ay süren bir tedavi ile kurtarılabildi.

Tetanos isimli hastalık clostridium tetani olarak adlandırılan bir bakteri nedeniyle ortaya çıkar. Daha net ifadesi ile kirlilik seven c. tetani vücudunuza bir şekilde girdiğinde açığa çıkar. Genellikle açık bir kesikten girer. Şiddetli bir şekilde toksin salınımına başlar. Toksin kasları felç eder ve ani spazmlara neden olur. Bu spazmlar göğse doğru yayılabilir, sırta ve mideye yayılabilir. İlerleyen acılı çatlaklara, solunum sorunlarına ve bağırsaklar üzerindeki kontrolün tamamen yok olmasına yol açar. Aylarca tedavi gerektiren oldukça acılı bir hastalıktır. Tedavi altına alınan hastaların yüzde 10'u kaybedilir.

Tetanos için 1920'li yıllardan bu yana işe yarayan bir aşı vardır. Aşılama sayesinde hastalık iyi sağlık sistemi olan ülkelerin tamamında ortadan kalkmış durumdadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde çocuklar okula başladığında bu hastalık için aşılanır. 2 ay aralıklarla 5 doz aşılama devam eder ve koruyucu aşılar 10 yılda bir tekrarlanır. Maalesef raporda ismi verilmeyen çocuk için aile aşılamayı reddetti.

Yazarlara göre, 6 yaşındaki Oregonlu 2017 yılında bir çiftlikte oyun oynarken alnından sıyrık meydana geldi. Yaralı bölge temizlendi ve dikiş atıldı. Ancak 6 günün sonunda çocukta tetanos ve kas spazmları görülmeye başlandı. Sırt ve boyun ağrıları nedeniyle nefes alması zorlaşınca ailesi onu bir hastaneye kaldırdı.

Hastaneye geldiğinde su dahi içemez bir hale gelmişti. Çünkü ağzını dahi açamıyordu. Birkaç doz tetanos aşısı yapıldı. 47 gün boyunca yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşatıldı. Ağrılarını kontrol edebilmek, tansiyonunu düzenlemek ve kas spazmlarını gidermek için ilaç tedavilerine başvuruldu. 3 günün sonuna yardımla 5-6 metre yürüyebiliyordu. Fakat vücudunu ve ayaklarını kullanabilmesi için 2 hafta daha iyileştirme gerekecekti.

Sürecin sonunda 57 gün hastanede kalmıştı ve 811.929 dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. bu meblağa hava transferi ve rehabilitasyon bakımı dahil edilmemiştir. Meblağ 72 adet çocuğun ortalama hastane maliyetine denk bir tutardır. Çocukluk difterisi, tetanos, boğmaca gibi aşıların doz başı maliyeti 30 dolar civarındadır. yetişkin versiyonları için ise maliyet 60 dolar civarındadır. Hastane maliyeti ile kıyaslanamayacak kadar ucuzdur.

Oregon’da son 30 yılda görülen ilk tetanos vakası olarak bahsi geçen olay rapor edildi. 2009-2015 yılları arasında tüm Amerika Birleşik Devletleri’nde 197 adet tetanos vakası görüldü ve bunların 16'sı ölümle neticelendi. Bazı nadir vakalarda 1 milyon dolarlık maliyetin dahi aşılabildiği gözlenmiştir.

Raporda ailenin neden aşı reddettiği ile ilgili bir bilgiye verilmemiş. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden çocuk hastalıkları profesörü olan Judith Guzman Cottrill aile hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı. Fakat aşıların yapılmasının gerekliliği hakkında önemli bir vurgu yaptı, özellikle tetanos. Hastalık, kirli yüzeylere doğrudan temaslarla bulaşabilmektedir. Grip gibi insandan insana geçmemektedir. Yani, etrafınızdaki insanların hastalığa karşı aşılı oluşu sizi tehlikeden korumaz. Bakteri, her kirli ortamda teorik olarak bulunabilir.

Rutin olarak yapılan aşılamalar hastalığı önleyecektir.

Hikâye mevzu bahis çocuk için mutlu bir sonla bitti. Bir ayın sonunda yaşantısına geri döndü. Bisiklet sürebiliyor ve koşabiliyor. Ancak ailesi pek ders almışa benzemiyor. Halen aşı reddi konusundaki ısrarlarını koruyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder