20 Mart 2018 Salı

O. Berat Çelebi - Hawking'in Ardından


Önemli bilim adamı ve bilimin kitleselleştirilmesi konusunda önemli katkıları olan Stephen Hawking'in hayata veda etmesi bana başka bir fizikçiyi hatırlattı: "Durmuş Hocaoğlu".

Hawking'in kaybının dünya medyasında ve dahi ülkemizde uyandırmış olduğu yankıları hep beraber idrak ediyoruz. Velakin ülkemizin önemli sosyologlarından Vedat Bilgin, bir yazısında Stephen Hawking için Durmuş Hocaoğlu'nun yaptığı eleştiri için şu şekilde bahsediyor[1]: 

"Stephen Hawking üzerine yaptığı eleştirel çalışma eşine benzerine rastlanmayacak cinstendi."

Bahsi geçen makale linkteki gibidir: 

Eleştirinin yazım tarihi 1989 ve Hawking henüz bu denli bir pop-kültür öğesi değilken ve hele ki ülkemizin gündemi için herhangi bir önem arz etmiyor iken yazılmış ciddi ve akademik bir eleştiri. Ömrümüz vefa etti ve yıllar içinde ise Hawking teorilerini yeniden tanzim ettiğini izledik. Fakat Hoca yeniden bir eleştiri kaleme aldı ise haberimiz olmadı yahut Hoca memleket meseleleri için canhıraş bir şekilde son nefesini verene kadar kalemi ile dövüşmek ile o kadar meşgul idi ki yeni bir eleştiri kaleme almaya ömrü vefa etmedi Hoca'nın vefatı üzerine Marmara Üniversitesi'nde bir sohbet esnasında geçen cümle, seneler sonra bu e-postayı yazmama vesile oldu:

"Müteessifim ki Türkiye kimi kaybettiğinin farkında değil."

İstifadenize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder