29 Mart 2023 Çarşamba

Çeviri: Bunama(Demans) Nasıl Ölümlere Neden Olabiliyor?

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/mvf7rtem
Birçok insan ölüme neden olan demans hastalığıyla yıllar hatta on yıllar yaşar. Belirtilerin ve nedenlerin araştırılması demans bakımına ve önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Demans belirtileri, yaşlanmakta olan ve bilişsel gerileme yaşayan herkeste endişe ve korku yaratabilir. Bu endişeler genellikle aile üyelerinin, arkadaşların ve sevdiklerinin ruh hallerine de yansır.

Tek başına teşhis edilebilen bir hastalık olmayan demansa eşlik eden çok sayıda bilinmeyen ve belirsizlik, bu zorluğun bir parçasıdır. Daha ziyade, düşünme, hafıza veya diğer bilişsel yeteneklerde kademeli bir düşüşü içeren bu sendrom, tipik olarak çeşitli ölümcül nörodejeneratif hastalıklardan kaynaklanır.
Alzheimer Derneği'nin 2022 raporuna göre, en yaygın suçlu olan Alzheimer hastalığı şu anda 65 yaş ve üstü her 9 Amerikalıdan 1'inde bunama ile bağlantılıdır. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünya çapında en az 55 milyon insan bir tür bunama ile yaşamaktadır.

Çoğu kişi demansın bir tedavisi olup olmadığını, ölüme nasıl yol açtığını ve demans bakımı ve önlenmesi için seçeneklerin neler olduğunu merak etmektedir.

Demansın Tedavisi Var mı?

Demansın tedavisi olmamasına rağmen, sendrom vaka bazında kademeli olarak ilerlediği için çoğu insan uzun yıllar hatta birkaç on yıl yaşar. Tipik olarak üç aşamadan oluşur - erken, orta ve geç - ölümden önce ya kök nörodejeneratif hastalıktan ya da ilgili komplikasyonlardan kaynaklanır.

Günümüzde araştırmacılar hala temel nedenleri çözmeye çalışmakta, bu da sadece bakım ve desteği ilerletmekle kalmayıp aynı zamanda hastaların ve ailelerin demans sürecinde ne beklemeleri gerektiğini bilmelerine yardımcı olmaktadır.

Demans Nasıl Ölüme Neden Olur?

Alzheimer, frontotemporal demans veya Lewy cisimcikli demans dahil olmak üzere nörodejeneratif vakalardaki ortak tema, bu hastalıkların beynin belirli bir bölgesinde ortaya çıkmasıdır. Hücreleri öldürürler, ardından yavaşça komşu bölgelere yayılırlar.

Örneğin Alzheimer, genellikle hafıza ile ilişkili olan hipokampüste başlar. Daha spesifik olarak, hipokampüsün entorinal korteks alt bölgesindeki nöronları ve bağlantılarını tahrip eder. Zamanla, bu zarar verici aktivite yakınlardaki daha fazla hafıza deposuna ve kişiliği ve karar verme mekanizmasını etkilemeye başladığı frontal kortekse doğru genişler. 

Demansın Son Aşamaları

Demansın son aşamalarında nörodejeneratif hastalık beynin en derin kısımlarına kadar iner. Bu da kalp atış hızı ve nefes alma gibi temel bedensel işlevleri engelleyebilir.

Tarihsel olarak, solunum veya idrar yolu enfeksiyonları ve düşmeler gibi ilişkili komplikasyonlar demans ilerledikçe ölüm nedeni olmuştur. Ancak Columbia Üniversitesi Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Direktörü Scott Small'a göre hastaların bakımındaki gelişmeler, beyin hücrelerinin ölümünün esasen ölümcül olduğu daha fazla vaka yaratıyor.

Small, "En önemli şey hücrelerin ölmesidir" diyor. 

Demansın Belirtileri Nelerdir?

Demansın dışa vuran semptomları ve belirtileri bu süreçte nispeten geç ortaya çıktığı için, günümüzde birçok araştırma ve tedavi, erken aşamalardaki sorunları işaret edebilecek kandaki biyobelirteçleri tanımlamaya odaklanmaktadır. 

Small, "Alzheimer demansı olan bir hastayı gördüğümde, genellikle en az on yıl veya daha uzun süredir yavaş yavaş süzülen bir bozukluğa sahip olduklarından oldukça eminim" diyor.

Ancak kan analizleri ve dinamik testlerle bile, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların kesin göstergelerini bulmak zorluklar yaratıyor. Çünkü bunlar belirli bir kusurlu geni içeren hastalıklardan ziyade karmaşık hastalıklardır.

Small, Alzheimer ve benzeri hastalıkların doğası hakkında "Bu basit bir genetik cevap değil" diyor. "Her biri küçük bir ağırlığa sahip birçok - teknik olarak yüzlerce - genin bir kombinasyonu, nihayetinde sağlık dengesini değiştirmek için çevre ile birlikte komplo kuruyor." 

Bunun da ötesinde, unutkanlık gibi demansın erken belirtileri bile, yaşlanmanın normal bir parçası olan bilişsel yaşlanma ile karıştırılabilir. Demansın farkı, ilerleme hızı ve etkilerinin ciddiyetidir.

Demans Bakımı ve Önlenmesi

Alzheimer Derneği'ne göre, mevcut araştırmalar 65 yaş ve üzeri kişilerin Alzheimer demansı teşhisi konulduktan sonra ortalama dört ila sekiz yıl hayatta kaldığını ve bazı kişilerin 20 yıla kadar yaşadığını göstermektedir.

Günümüzde demansla yaşayanlar için iyi haber, tedavi seçeneklerinin giderek artmasıdır. Demans bakımı ve önlenmesi, semptomları yönetmek için hem terapötik hem de tıbbi seçenekleri ve son birkaç yıl itibariyle Alzheimer'ın kendisini tedavi etmek için tasarlanmış birden fazla ilacı içerebilir.

Bu yılın Ocak ayı itibariyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer'ın altında yatan hastalık sürecini hedef alan türünün ikinci ilacı olarak Leqembi'yi onayladı. Bu türdeki ilk ilaç olan Aduhelm, 2021 yazında onaylanmıştı.

Aranacak belirti ve semptomları anlamak ve farklı demans türlerine aşina olmak, tıp uzmanlarının bakım ve önleme için en iyi seçenekleri sunmasına yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder