29 Mart 2023 Çarşamba

Lüsid/Yeşil Rüya Nasıl Görülür (İnanmasanız Bile)



Rüyalarınızda kontrolü ele almak ister misiniz? Bunun pratik yapabileceğiniz bir beceri olduğu ortaya çıktı.
Hiç lüsid rüya görmedim, fakat başlamayı çok isterim. Her gece gözlerim yoruluyor ve pasif bilincim o uhrevi aleme hiçbir şey yapmadan varıyor. Inception'ı uzun zaman önce sinemada izlemiştim ve kişisel elverişsizliğine rağmen rüya kontrolü kavramından etkilenmeye devam ediyorum.

Lüsid rüya tam olarak nedir? Bu deneyim, bir rüyanın içindeki varlığınızın farkına vardığınız ve bazen Morpheus'tan dizginleri ele alarak olup bitenlerin yönlerini kontrol ettiğiniz bir üstbilişsel durumdur.

Stanford Üniversitesi'nde doktor ve uyku tıbbı profesörü olan Rafael Pelayo, gençken gördüğü unutulmaz bir berrak rüyanın uykuya olan ilk merakını ateşlediğini söylüyor. Pelayo, "Bu öyle bir deneyim ki, eğer daha önce başınıza geldiyse, bunun doğru olduğunu bilirsiniz" diyor. "Eğer başınıza hiç gelmediyse, gerçekten gerçekleşebileceğinden çok şüphe duyarsınız." Görüştüğümüz birçok uzman, bu berraklık halini birçok insanın sürekli pratik yaparak elde edebileceği bir şey olarak tanımladı.

İster ilk berrak rüyanızı görmeye çalışıyor olun, ister rüya görme sıklığınızı artırmaya çalışıyor olun, bir dahaki sefere lise buluşmanıza çıplak gittiğinizde ve çaresizce örtünecek bir şeye ihtiyaç duyduğunuzda bu ipuçlarını hatırlayın. (Varsayımsal olarak. Bu benim başıma hiç gelmedi!)

Rüya Hatırlama Tabanınızı Oluşturun

Rüyalarınızı kontrol etmeden önce onları hatırlamanız gerekir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde insan bilişine odaklanan bir araştırma profesörü olan Benjamin Baird, "Bunu birbirini güçlendiren bir beceri repertuarı oluşturmak gibi düşünebilirsiniz" diyor. "Bunun temelinde de rüya hatırlama becerinizi geliştirmek yatıyor." Rüya hatırlamaya yönelik ilk adım oldukça basittir: Bunun gerçekleşmesi için bir arzu duyun.

Yorganın altına girdiğinizde, uyumadan hemen önce, niyetinizi gece boyunca önünüze çıkan rüyaları hatırlamaya odaklayın. Sabah uyandığınızda, bildirimleri kontrol etmek için akıllı telefonunuza uzanmak yerine, la-la diyarından kafanızda hala dönüp duran bilgi buharlarını yakalamak için bir kalem ve bir kağıt alın. Harvard Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi ve Brigham and Women's Hastanesi'nde uyku bilimcisi olan Rebecca Robbins, "Uyandığınızda aklınıza gelenleri yazmak gibi bir rutininiz olsun" diyor. Süslü bir rüya günlüğü almanıza ya da özel bir şey yazmanıza gerek yok, sadece buna sadık kalmanız gerekiyor. Tekrarladıkça rüyalarınızı daha fazla hatırlamaya başlayabilirsiniz.

Farkındalığı Artıracak Trendleri Keşfedin

Serbest formda bir rüya günlüğü tutmaya başladıktan sonra, bir sonraki adım rüyalarınızda tuhaf kalıplar veya kapsayıcı temalar aramaktır. Ayda birkaç kez Times Meydanı'nda dev mürekkep balıklarıyla mı savaşıyorsunuz? Kudurmuş bir Tom Brady sizi kovalarken Pasifik Okyanusu boyunca koşuyor musunuz? Yahut belki bir grup mavi balon, mavi iguanalar veya kapalı şelaleler görüyorsunuz. Baird, "Bu ortak temaları fark ettiğinizde, bu size hafızanız için belirli bir hedef verir" diyor. Rüyalarınızda çok sayıda mavi balon gördüğünüzün farkına vardığınızda, bir dahaki sefere mavi bir balon gördüğünüzde bir saniye durup rüyada olup olmadığınızı düşünün. Patlatabilir misiniz?

Rüya Mantığının İşaretlerini Kabul Edin

Hiçbir yere çıkmayan merdivenler... Oturma odasının zemininde bir çukur... Sevgilinizin ağzından akan lavlar... O anın sıcaklığıyla fark etmek zor olsa da, rüyalar nadiren gerçekliğin mantığını takip eder. Pelayo, "Bu şeylerin gerçekliğini sorgulamayız, çünkü beynimizin mantıksal kısmı o noktada daha az aktiftir" diyor. Rüya kalıplarını tespit etmenin yanı sıra, deneyimin gerçekliği büken doğasını kendi yararınıza kullanın. Bir rüya gerçekliği ihlal etmeye başladığında, deneyimin gerçek dışı olduğunu açıkça kabul etmeye çalışın.

Erken Kalkın ve Yatağa Geri Dönün

Hala rüyalarınızda berraklığa ulaşmakta zorlanıyor musunuz? Baird sabahları bir saat erken kalkmanızı, 30 dakika uyanık kalmanızı ve ardından hemen uykuya dalmanızı öneriyor. Uyanık olduğunuz kısa süreyi rüya günlüğünüze yazarak ve neyi başarmak istediğinize odaklanarak geçirin. "Uykuya geri döndükten sonra, berrak bir rüya görme olasılığınız çok daha yüksektir" diyor. "Bunun nedenlerini tam olarak anlamıyoruz ama etkili olduğunu biliyoruz." Uyku programınızla bu şekilde sık sık oynamak ideal olmasa da, uyandırma ve yatağa geri dönme hilesi, diğer stratejiler sonuç vermezse bir atılım anı yaşamanıza yardımcı olabilir.

Konuyla İlgili Dönüm Noktası Bir Kitap Okuyun

Lüsid rüya görme tekniklerine daha derinlemesine bir bakış için Stephen LaBerge ve Howard Rheingold'un "Exploring the World of Lucid Dreaming" kitabına göz atın. On yıllar önce yayınlanan bu ufuk açıcı çalışma biraz modası geçmiş gibi görünse de, LaBerge lüsid rüyayı eğitilebilir bir beceri olarak tam anlamıyla keşfeden ilk akademisyenlerden biriydi ve konuyla ilgili çağdaş araştırmaların çoğunun temelini attı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder