14 Mayıs 2014 Çarşamba

19 Adımda Türkiye'de Facialara Yaklaşım Algoritması

1. Olayı küçümse, normal göster, programını bölme, başka ülkelerde de oluyor büyütülecek bir şey değil imajı çiz.



2. Olay yerine bakanını, vekilini mümkün olduğunca geç gönder, oradaki arkadaşların halledebileceği kadar önemsiz bir olay portresi çiz.





3. Eş zamanlı olarak sosyal medyadaki ve seni seven gazetelerdeki gönüldaşlarını harekete geçir. Gazeteler, TV'ler olayın ne kadar normal olduğunu haykırırken, sosyal medya dostların olayın altında hükümet düşmanlarının hatta dış mihrakların olduğu imajı oluştursunlar.



4. Nihayet bakanını olay yerine gönder, hükümetimiz halkının yanındadır açıklaması yapılsın, devletimiz güçlüdür, her türlü müdahale yapılıyor teması işlensin.



4.1 - Bu arada bakan konuşmasının aralarına muhalefeti, sosyal medyayı, bir takım kişileri eleştiren anekdotlar sıkıştırsın.



4.2 - Sosyal medyada da vekillerin "siyaset yapmayın" diye serzenişte bulunsun. Olayın neyin zihniyeti olduğu vurgulansın.



5. Bu noktada daha fazla geç kalınmadan dini motifler devreye girsin; şehitlik mertebesi, kader, Allah'ın takdiri, vb. kavramlarla olayın aslında takdir-i ilahi olduğu zihinlere kazınsın.

6. Olayın üzerinden bu kadar geçmesine rağmen kayıp sayısı kesinlikle açıklanmasın, kayıp sayısını açıklamada 1:5 oranı kullanılsın. 5 kayıp varsa 1 denilecek



7. Bütün bunlar olurken tepkileri lehe çevirmek, mağduriyet yaratmak için argümanlar geliştir.



8. Geçmişte, başka hükümetler zamanında yaşanmış olan daha kötü olayları anımsat, buna da şükür dedirt.



9. Vakit kaybetmeden ucu sana dokunmayan bir suçlu bul. Ya muhalefetten ya da tarafı belli olmayan bir müdürü, amiri istifa ettir. Derhal soruşturma açılacak de, olayın üzerine gideceğiz diye haykır.




10. En yüksek makam devreye girsin. Abi, kardeş, arkadaş, sizden biri imajıyla bölgeye gitsin. Karşılama ekibi, Türkiye seninle gurur duyuyor korosu unutulmasın.





11. Hamasi, üst perdeden bir konuşma tertip edilsin. Hükümet dışında, Almanya'nın da dahil olduğu bir güruh suçlansın, sanki olayın müsebbibi başkasıymış da hükümet onların yanındaymış hissiyatı verilsin.




12. Ertesi gün kazanın önlenmesinin mümkün olmadığı, kimsenin bir kusuru olmadığı yönünde dört koldan çalışmalar yapılsın.



13. Olayı soğutma evresine girilsin. Oldu bitti, daha fazla bu konu üzerinden siyaset yapılmasın çıkışı yapılsın. Artı "ölü bedenler üzerinden siyaset" lafı mutlaka zikredilsin.



14. Israrla olayı gündemde tutanlar darbeci, paralel yapı, kökü dışarda oluşumlar olarak suçlansın.



15. Mecliste gündeme getirmeye yönelik tüm çabalar bertaraf edilsin, gerekirse ipad, uçan tekme vesair şeylerle önergeler savuşturulsun


16. İşçi ölümlerini önleme yasası hazırlansın, yanına konuyla alakası olmayan 20 madde daha eklenip torba yasa yapılsın ve olay yargıda, adalete güvenin, bu işi yargı çözer pompalaması sürsün.



17. İstifa eden kişi sessiz sedasız görevine dönsün ama hemen ardından başka bir kuruma atansın, bu konu kapansın.


18. Olayı sadece başbakan konuşsun. Diğer bakanlar, vekiller sanki bu olay hiç olmamış gibi davransın. Başbakan da azarlamaya, paralel yapı ile kurulan ortaklıklara dikkat çeksin.



19. Olay sebebiyle kayba uğrayan (!) hükümetperver firmaya yeni iş olanakları yaratılıp zararı telafi edilsin.




kaynak: http://onedio.com/haber/turkiye-de-facialara-yaklasim-algoritmasi-303582

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder