8 Haziran 2023 Perşembe

'İnsanlar peri masalına inanmak istedi': Elizabeth Holmes'un çöküşü

Sahte kan testi şirketi Theranos'un gözden düşen kurucusu hapis cezasına çarptırıldı
Theranos'un kurucusu Elizabeth Holmes 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Elizabeth Holmes, Silikon Vadisi'nin çok dışında tanınan bir ikon haline gelen bir startup kurucusu için dikkat çekici bir düşüşle hapis cezasına başladı.

39 yaşındaki Holmes, bir zamanlar tıp dünyasında devrim yaratma sözü vermişti, ancak Ocak 2022'de kan testi şirketi Theranos'ta yatırımcıları dolandırmak suçundan dört kez hüküm giydi.

Bu, bir zamanlar teknoloji dünyasını kasıp kavuran bir girişimci için çarpıcı bir dönüştü. Holmes 2003 yılında 19 yaşındayken Stanford Üniversitesi'nden ayrılmış ve tıbbi teşhis alanını alt üst edecek bir şirket kurmaya karar vermişti.

Az miktarda kanla çok çeşitli testler yapmayı amaçlayan bir teknoloji için patent başvurusunda bulunmuştu; bu, teşhis için büyük kan örneklerine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir gelişmeydi.

Theranos yıllarca gizli modda faaliyet gösterdi. Ancak 2013 yılına gelindiğinde, yaygın bir ilgi çekmeye başladı ve Holmes, kendine özgü sarı saçları, siyah balıkçı yakaları ve boğuk sesiyle kolayca tanınan bir medya sevgilisi haline geldi.

Washington Üniversitesi'nde profesörlük yapan Silikon Vadisi tarihçisi Margaret O'Mara, Holmes'un duruşması öncesinde yaptığı açıklamada, "Burada dişi Steve Jobs olarak poz veren fotojenik, telejenik bir genç kadın vardı" dedi. "Bu, herkesin inanmak istediği inanılmaz derecede çekici bir anlatıydı."

"Holmes milyarder statüsüne ulaşan ilk kadın olacak ve teknoloji liderleri panteonuna katılacaktı," diyor Wall Street Journal muhabiri John Carreyrou, şirketle ilgili araştırması yalanlarının ortaya çıkmasında kilit rol oynadı. "İnsanlar onu gerçekten destekliyordu - genç kızlar ona mektuplar yazıyordu. Pek çok insan bu peri masalına inanmak istiyordu çünkü bu, erkek egemen Silikon Vadisi dünyasında gerçek bir ilerlemeyi temsil ediyordu."

Holmes ve eş-yöneticisi ve eski romantik partneri Sunny Balwani tarafından yönetilen Theranos, yatırımcılardan yüz milyonlarca dolar toplayacaktı. Aralarında eski ABD Savunma Bakanı James Mattis ve eski ABD Dışişleri Bakanları George Shultz ve Henry Kissinger'ın da bulunduğu önemli isimlerden oluşan yönetim kurulu üyeleri, perde arkasında iddialarını kanıtlayacak çok az bilimsel kanıtı olmasına rağmen şirkete meşruiyet havası kazandırdı. Theranos ve Walgreens, şirketin test cihazlarını ABD'deki eczanelerde dağıtmak için büyük bir anlaşma yaptı.

Zirvede olduğu dönemde Theranos'un değeri 9 milyar doların üzerindeydi ve Holmes 2015 yılında dünyanın kendi kendini yetiştiren en genç kadın milyarderi oldu. Ancak aynı yıl, peri masalı dağılmaya başlayacaktı.

Her şey Carreyrou'nun 2015 yılında yazdığı ve Theranos'un devrim niteliğindeki teknolojisinin aslında göründüğü gibi olmadığını ortaya koyan bir makaleyle başladı. Takip eden aylar boyunca Carreyrou, Holmes'un sadece bir damla kanla çeşitli tıbbi testler yapabileceğini söylediği test cihazlarının aslında analizlerin çoğunu gerçekleştirmek için kullanılmadığını ortaya çıkardı.

Düzenleyicilerin incelemelerinin ardından Theranos testlerini geri çekmeye ve makinelerini geri çağırmaya başladı. Holmes Haziran 2018'de CEO'luk görevinden istifa etti ve şirket aynı yıl feshedildi.

Holmes, kendisini "ayrıntılı, yıllar süren bir dolandırıcılık" ile suçlayan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile uzlaştı. Ancak ABD hükümeti Holmes ve Balwani'yi hem yatırımcıları hem de hastaları dolandırmak ve şirketin teknolojisinin etkinliği hakkında yanlış iddialarda bulunmakla suçladı.

Pandemi ve Holmes'un ilk çocuğunun doğumu nedeniyle ertelenen ve medyada büyük yankı uyandıran deneme Ağustos 2021'de başladı. San Jose mahkeme salonundaki jürinin eski çalışanların, Mattis gibi yatırımcıların ve Holmes'un kendisinin ifadelerini dinlemesiyle dört ay sürecekti.

Holmes ifadesinde, Theranos'un teknolojisinin olduğundan daha doğru olduğunu anladığını savundu ve savunma ekibi onu Balwani'nin etkisi altında olarak tasvir etti.

Yine de jüri onu yatırımcıları dolandırmaktan dört kez suçlu buldu ve Kasım 2022'de 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Holmes'un mahkumiyeti, "başarana kadar taklit et" anlayışının yıllardır hüküm sürdüğü bir sektörün merkezi olan Silikon Vadisi'nde çok önemli bir andı.

Uber ve Robinhood gibi büyük firmaların ilk destekçilerinden olan Silikon Vadisi yatırımcısı Jason Calacanis, kararın "kuruculara bir hatırlatma" olduğunu söyledi.

"Asla yalan söylemeyin, asla gerçeği eğip bükmeyin, özellikle de para toplarken, çekiciliğiniz konusunda ne durumda olduğunuz konusunda her zaman dürüst olun" diye tweet attı.

Bu aynı zamanda sektör çalışanları için de önemli bir andı. Birkaç eski Theranos çalışanı duruşma sırasında şirketin vaatlerini yerine getiremeyeceğinden uzun süredir şüphelendiklerini, ancak soru soramadıklarını ve konuştukları takdirde dava edilme riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Holmes suçlandığından beri kefaletle serbest bırakılmıştı ve cezasını çektikten sonra yeni bir duruşma talep ederken gözaltında tutulmaması gerektiğini savunmuştu.

Özgürlüğünün son haftalarında, New York Times'ta Theranos'ta geçirdiği zaman, bir girişimci olarak yaptığı hatalar ve bir anne ve kocası Billy Evans'ın ortağı olarak hayatı hakkında kapsamlı bir profil ile medyadaki sessizliğini bozdu.

Holmes, cezasını Teksas'taki asgari güvenlikli bir tesis olan Bryan federal hapishane kampında çekiyor. Federal yasalar uyarınca, iyi halden dolayı cezasında indirim yapılsa bile cezasının %85'ini çekmesi gerekiyor. Cezası bittikten sonra üç yıl denetimli serbestlikle karşı karşıya kalacak ve dolandırıcılık mağdurlarına 452 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Bryan hapishanesi ağırlıklı olarak beyaz yakalı ve şiddet içermeyen kadın mahkumları barındırıyor ve yüksek güvenlikli hapishanelerin çit ve katı kurallarından yoksun. Tüm mahkumların en az 90 gün boyunca bir işte çalışmasını gerektiren iş odaklı bir programdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder