12 Nisan 2023 Çarşamba

Palantir'in Uzun Covid'in Gizemlerini Deşifre Etme Planı

Teknoloji devi, araştırmacıların ve klinisyenlerin kalıcı semptomları olan kişiler tarafından üretilen büyük miktarda veriyi deşifre etmelerine yardımcı oluyor.

En az 65 milyon kişi, bazı hastalarda ilk enfeksiyondan sonra 12 haftadan fazla devam eden gizemli semptomlar kokteyli olan uzun Covid'den muzdarip olmaya devam ediyor. Araştırmacılar hala bu hastalığı anlamak için çalışıyorlar, ancak şu ana kadar yavaş ilerleme kaydedildi. 

Büyük veriyi analiz etme konusunda uzmanlaşmış Palantir'de sağlık, araştırma ve yapay zeka direktörü olan Indra Joshi, uzun Covid'in sadece tıbbi bir sorun olmadığını, aynı zamanda bir veri sorunu olduğunu söylüyor.

Joshi bu Mart ayında WIRED Health'e verdiği demeçte, pandemiden önce ABD hastanelerinin verilerini kendilerine sakladığını, bu durumun da politika yapıcıların ve araştırmacıların ülke genelinde ortaya çıkan hastalık modellerini tespit etmelerini zorlaştırdığını söyledi. Bu nedenle Palantir, Joshi'nin dünyadaki en büyük Covid-19 sağlık kayıtları koleksiyonlarından biri olarak tanımladığı şeyi oluşturmak için ABD tıbbi araştırma kurumu Ulusal Sağlık Enstitüleri ile birlikte çalıştı. 

National COVID Cohort Collaborative, diğer adıyla N3C, esasen klinisyenlerin ve araştırmacıların Covid-19 veya ilgili durumlardan muzdarip kişilerin kimliksizleştirilmiş verilerini incelemelerine olanak tanıyan dev, işbirliğine dayalı bir veritabanıdır. N3C'nin şu anda 2,1 milyar klinik gözlem içerdiğini açıklayan Joshi, "Şu anda Covid teşhisi kondu ise, verileriniz bu bölgeye giriyor" diyor. Veri alanı aynı zamanda klinisyenleri verileri standart bir formatta girmeye teşvik ederek içgörülerinin diğer ABD hastanelerinden toplanan verilerle karşılaştırılmasını kolaylaştırıyor. 

N3C, tüm bu verileri harmanlayarak, araştırmacıların uzun Covid'in süregelen gizemleri hakkında fikir birliğine varmaya çalışmak için dalabilecekleri kolektif bir bilgi havuzu görevi görüyor: Semptomlar tam olarak nedir? İnsanlar hangi tedavileri alıyor? Ve bu tedavilere nasıl yanıt veriyorlar? N3C verileri şimdiden uzun Covid'i oluşturan semptomların daha iyi tanımlanmasına yardımcı oldu. Ayrıca Siyah ve Hispanik Amerikalıların, beyaz hastalara kıyasla, uzun Covid ile ilgili daha fazla semptom ve sağlık sorunu yaşadıkları, ancak teşhis edilme olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu bilgileri harmanlayarak ve çok sayıda farklı araştırmacının bu bilgiler üzerinde çalışmasına izin vererek, çok daha fazla araştırma yapılmasını ve çok daha fazlasının yayınlanmasını sağlıyorsunuz" diyor Joshi. "SARS-CoV-2 virüsü hakkında artık çok daha fazla şey öğrendik.

Kaynak Metin: https://tinyurl.com/yckm32up

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder