16 Nisan 2023 Pazar

Yapay Zeka Uçurumuna mı?

OpenAI'nin GPT-4'ü şaka yapmaktan kod yazmaya kadar her şeyi yapabiliyor gibi görünüyor - en azından daha önce otomasyona karşı nispeten güvenli olduğu düşünülen çok çeşitli mesleklerde çalışanları yerinden etmeye yetecek kadar. Üretken yapay zekanın nasıl düzenleneceği konusundaki tartışmalar hızla kızışıyor ve birçok önde gelen ses, üretken yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi konusunda bir moratoryum çağrısında bulunuyor.

American Enterprise Institute Ekonomi Politikası Çalışmaları Direktörü Michael R. Strain, bu dürtüye karşı çıkıyor. "Hükümetlerin bir teknolojinin gelişimini durdurmak isteyecekleri zamanlar olsa da", "bu onlardan biri değil" diye yazıyor, çünkü YZ'nin ekonomiyi muhaliflerinin beklediği kadar hızlı dönüştürmesi pek olası görünmüyor. "Düzenleme, YZ'nin gelişmeye devam edip edemeyeceğine değil, nasıl kullanılacağına odaklanmalıdır" diyor.

MIT'den Daron Acemoğlu ve Simon Johnson'a göre, yapay zekanın şu anda kullanılma şekli son derece sorunlu: kurumsal Amerika'nın otomasyona olan saplantısı milyonlarca çalışanı yerinden edecek ve güçsüzleştirecek. Maliyet tasarrufu kısa vadede yatırımcıları etkileyebilir, ancak zaman içinde Amerikalıların harcama gücünü - "ABD ekonomisinin motoru" - aşındıracaktır.

Yine de Cambridge Üniversitesi'nden Diane Coyle'a göre "bir avuç baskın şirket" bundan büyük fayda sağlayacak çünkü GPT-4 gibi "derin öğrenme algoritmalarını" kullanarak "yeni hizmetler ve ürünler geliştirecek.... pazar güçlerini artıracak ve girişin önüne aşılmaz engeller dikecekler." Bu durum "gelirleri ve yaşam standartlarını yükseltmek için gereken üretkenlik artışını sağlamak" için kaçırılmış büyük bir fırsat anlamına gelecektir - bu fırsat ancak tüm işletmelerin bu "devrim niteliğindeki araçlara" erişimi olması halinde yakalanabilir.

Ancak Londra Üniversitesi Birkbeck Beşeri Bilimler Enstitüsü Uluslararası Direktörü Slavoj Žižek, üretken YZ'nin nihai olarak hiçbir insanı - hatta "onu geliştiren, sahiplenen ve kontrol edenleri" bile - güçlendiremeyeceğini, çünkü tasarım gereği "insan aracılardan giderek daha az girdiye ihtiyaç duyacağını" savunuyor. "Çok da uzak olmayan bir gelecekte" insanların "önemsiz ve hayatlarının anlamsız hale gelebileceği" sonucuna varıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder