16 Kasım 2023 Perşembe

6 Hayvan Neden Dünyanın Dört Bir Yanındaki Kültürlerde Ölümü Temsil Ediyor?

Geleneksel kültür altı hayvanı ve onların ölümle olan bağlantılarını çevreler. Hikayelerin nereden geldiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


Geleneksel kültürde hayvanlar haberci, sembol ya da kehanet olarak tasvir edilir. Bu hikayelerin çoğu binlerce yıllık kültürlerde benzerlik gösterir ve ölüm, hastalık ve açıklanamayan şeylere karşı duyulan korkudan kaynaklanan halk inançlarını içerir. Çoğunlukla ölüm sembolleri ya da alametleriyle ilişkilendirilen hayvanlar leşçil, gececi ya da olumsuz olaylarla ilişkilendirilen hayvanlardır.

Vancouver British Colombia Üniversitesi'nde antropoloji profesörü ve halkbilimci olan Sabina Magliocco, "Genel olarak halk biliminde ölümle ilişkilendirilen hayvanlar ölüm alameti olan hayvanlardır" diyor.

Hayvanlar, doğal dünyanın bir parçası oldukları için sembolizmle ilişkilendirilirler. Çevre hakkında bilgi edinmek için doğaya bakmaya başladığımızda, alametler için de doğal dünyaya bakmaya başladık. Magliocco, "İnsanların doğaya bakma ve doğadaki işaretleri sanki doğrudan kendileriyle konuşuyorlarmış gibi yorumlama geleneği var" diyor.

1. Köpekler
Köpekler, ölümün sembolü olarak binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. En bilinen tasvirlerden biri, eski Mısır'ın cenaze uygulamaları, mumyalama ve ölüleri koruma tanrısı Anubis'tir.
Anubis Kimdir?
Inpu ya da Anpu olarak da bilinen Anubis, bir çakal başı ve bir erkek insan bedeniyle tasvir edilir. Rosicrucian Mısır Müzesi'ne göre, Mısırlılar Anubis'i bu şekilde hayal etmişlerdir çünkü çakallar genellikle mezarlıklarda dolaşarak ölenlerin etleriyle ziyafet çekerler. Bu eski uygarlık folklorunda, tasvirin cesetleri vahşi çakallara karşı koruyacağını düşünüyorlardı.

Anubis Hangi Tanrıdır?
Mısır mitolojisinde, Mısır'ın ölüm tanrısı Anubis, ruhlara ve ölü Firavunlara öbür dünyaya kadar rehberlik ederdi. Anubis aynı zamanda ölülerin koruyucusu olarak da bilinirdi, bu nedenle mumyalar bir çakalla süslenmiş muskalarla gömülürdü.

Anubis Ne Yapardı?
Ölüleri korumanın yanı sıra Anubis, folklora göre ölenlerin kalplerini bir tüyle tartar ve adil bir yargılama yapılmasını sağlardı. Anubis, eski Mısır'daki en eski mezar tanrılarından biriydi ve 3.000 yıldan fazla bir süre boyunca öne çıkan bir figür oldu. Eski Mısır'da çakal benzeri başka tanrılar da vardı.

Xoloitzcuintli Nedir?


Ölülere yardım eden bir başka eski köpek tasviri de Meksika'nın tüysüz köpeği olarak da bilinen Xoloitzcuintli ya da kısaca "Xolo "dur. Bu psikopomp ya da ruhani rehber, Ölüler Günü ile ilişkilendirilir.
Meksika Tüysüz Köpeği Efsanesi Nedir?
Meksika ya da Aztek mitolojisine göre köpek, ölülerin son dinlenme yerlerine ulaşmalarına ve geçilemeyen bir nehri geçmelerine yardımcı olur. American Indian Magazine'den Cynthia L. Vidaurri, insanların son dinlenme yerine ulaşmak için Mictlān'ın çeşitli seviyelerinden geçtiğini ve çeşitli zorluklara katlandığını yazıyor.

Vidaurri ayrıca bu yaratılış hikâyelerinde insanların ve Xoloitzcuintli'nin aynı Yaşam Kemiğinden yaratıldığını yazmaktadır. Köpekler insanları hayattayken korumak ve hayat sona erdiğinde insanlara rehberlik etmek üzere yaratılmışlardır.

2. Yarasalar

Yarasa Neyi Sembolize Eder?
Yarasalar karanlık, bilinmezlik ve gecenin yaratıkları ile ilişkilendirilir. Ölüm sembolleriyle olan bağlantıları, Batı edebiyatındaki kan emici vampirlerle olan bağlantılarıyla başlamıştır. Michigan Üniversitesi'nin semboller sözlüğüne göre, Hıristiyanlıkta "şeytanın kuşu" veya şeytanın vücut bulmuş hali olarak bilinirler.

Kara kediler gibi yarasalar da alacakaranlıkta ortaya çıktıkları için kara büyü ve cadılıkla ilişkilendirilirler. Dante Alighieri'nin Inferno'sunda Şeytan, basit bir kanat çırpışıyla cehennemi donduran yarasa kanatlarıyla tasvir edilir.

3. Ağustos Böcekleri
Ağustos Böcekleri Neyi Sembolize Eder?
Çin kültüründe ağustos böcekleri bir dizi anlamla ilişkilendirilir. Bazıları ağustos böceğini yeniden doğuşun ve ölümsüzlüğün sembolü olarak görür. Smithsonian Ulusal Asya Sanatı Müzesi'ne göre, böcekler yaşam döngüleri nedeniyle yeniden diriliş sembolleriyle bağlantılıdır. Ağustos böcekleri yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra kendilerini toprağa gömer ve tekrar topraktan çıkmadan önce 13 ila 17 yıl boyunca ağaç köklerinde yaşarlar.



Çin kültürleri, böceğin topraktan çıkma sürecini ölülerin sonsuzluğa yükselişinin bir benzetmesi olarak görür. Ulusal Asya Sanatı Müzesi'ne göre, Han hanedanlığı döneminde ağustos böceği şeklindeki hade muskaları cesetlerin dillerine yerleştirilirdi.

4. Kelebekler


Antik Yunan'da kelebek için kullanılan kelime Psyche'dir ve ölülerin ruhu anlamına gelir. Tanrı Zeus tarafından ölümden kurtarılan ve kendisine ölümsüzlük bahşedilen ölümlü bir kadın olan Psyche'nin mitolojisi bu anlama ilham vermiştir. Yunan çömleklerinde ve mitolojisinde Psyche'nin kelebek kanatları vardır.

Kelebek Neyin Sembolüdür?
Arquivos de Neuro-Psiquiatria'da yayınlanan bir makaleye göre kelebeğin, ruhun kısıtlayıcı krizalitten çıktıktan sonra uçabileceği ölümden özgürlüğü temsil ettiği düşünülmektedir. Bir kelebeğin tırtıldan kanatlı bir böceğe dönüşümü de ruhun bedenden çıkışını sembolize edebilir.

Yunanistan'ın Patras kentindeki antik lahitlerin üzerinde krizalit sembolleri bulunmuştur ve Yunancada krizalit ya da nekydallon "ölülerin kabuğu" anlamına gelmektedir.

5. Baykuşlar

Baykuş Neyi Sembolize Eder?
Baykuşlar, Kuzey Amerika kabilelerinin hikayelerinde çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Hangi kabile olduğuna bağlı olarak baykuşlar iyi ya da kötü bir alamet olabilir. Örneğin, Apaçi kabileleri büyük boynuzlu baykuşlardan korkar ve onları kötü bir alamet olarak görür. The Pueblo Chieftain'e göre diğer kabileler ise baykuşların haberci ve koruyucu ruh olduğuna inanıyor.

Magliocco, "Baykuş genellikle iyi bir işaret değildir, ölümle ilişkilendirilir" diyor. "Eğer geceleyin çığlık atan bir baykuş sesi duyduysanız, bu çok ürkütücü bir sestir. Dolayısıyla, insanların bu inancı nasıl geliştirdiğini görebilirsiniz."

Bazı Akdeniz folklorunda da kendilerini çığlık atan baykuşlara dönüştürebilen ve geceleri bebeklerin nefesini emen kadınlar hakkında hikayeler vardır.

6. Kargalar

Karga Neyi Sembolize Eder?
Kargalar genellikle ölümle ilişkilendirilir. Leş yiyiciler olarak savaş alanlarında, mezarlıklarda ve ölü bedenlerin etrafında bulunurlar. Edebiyatta, insanların veya hayvanların yakında ölmesi beklenen yerlerin üzerinde dönen kargalar, ölüm veya önsezi alametlerini temsil eder.

İsveç Folklorunda Kargalar
İsveç folkloruna göre kuşlar, Hıristiyan cenaze töreni yapılmadan öldürülenlerin hayaletleridir. Bir noktada insanlar kuşları Bubonik vebayı yaymakla suçladılar.

Bir grup kargaya "cinayet" denmesi, kargaların bir araya gelerek bir mahkeme kurduklarını ve sürüye karşı suç işleyen başka bir karganın kaderine karar verdiklerini söyleyen bir halk masalından kaynaklanmaktadır. Kader, suçlanan kişinin 'öldürülmesiyle' sonuçlanabilir.

Bu faunada açıklanan sembolizmin çoğu karanlık olsa da, birçoğu umut, yenilenme, zeka ve kader gibi olumlu çağrışımlara da sahiptir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder