28 Mayıs 2023 Pazar

Peter Thiel Destekli Bir Startup Şehri

Peter Thiel Destekli Bir Startup Şehri Afrika'nın Delaware'i Olmak İstiyor

Nijeryalı Itana, Lagos yakınlarında fiziksel bir teknoloji merkezi kurmak için Binance ve Charter Cities Institute ile ortaklık kurdu, ancak plan tartışmalara yol açtı.



Nijerya'nın en başarılı teknoloji girişimcilerinden Iyinoluwa Aboyeji ve emlak girişimcisi Luqman Edu'nun öncülüğünü yaptığı Itana, Nijerya'nın internet çalışanlarına ev sahipliği yapmayı ve yeni nesil teknoloji tek boynuzlu atlarının yetişmesine yardımcı olmayı vaat eden bir teknoloji merkezi. Gezgin girişimcilere hitap etmek için Lekki Serbest Bölgesi'nin önceden var olan vergi indirimlerinden yararlanan kurucular, tamamlanan şehri Dubai'nin ışıltılı kuleleri ile dünyanın dört bir yanından 1,5 milyondan fazla şirketin kayıtlı evi olan küçük ABD eyaleti Delaware arasında bir yerde hayal ediyor.

Projenin yatırımcıları arasında, özgürlükçü milyarder Peter Thiel'in desteklediği bir girişim fonu olan Pronomos Capital de dahil olmak üzere, dünya çapında özel mülkiyetli şehir devletleri kurmaya yönelik tartışmalı bir hareketin önde gelenleri yer alıyor; ayrıca gelişmekte olan ülkelerde kurulacak yarı bağımsız, iş dünyası yanlısı bölgeleri savunan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Charter Cities Institute ile birlikte çalışıyor. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, kripto ticaretinin yoğun bir şekilde düzenlendiği bir ülkede, yeni şehirde blok zinciri tabanlı bir finansal ekosistem kurulmasına yardımcı olmayı kabul eden ilk yüksek profilli ortağına sahip.

Itana Afrika'nın Silikon Vadisi olmayı hedefliyor. Ancak tarihsel olarak, kıtadaki özel şehir projeleri ve özel ekonomik bölgeler, başlangıçta ortaya koydukları refahın işaretçileri olmak için mücadele ettiler. Bu tür girişimleri eleştirenler, bunların toplumun geneline katkıda bulunmadığını, sadece zenginler için cennetler yarattığını ve Nijerya'da uzun süredir çatışmalara neden olan ekonomik eşitsizliği daha da kötüleştirme riski taşıdığını söylüyor. Adunbi, ulus-devletin periferisinde var olan düşük vergili, iş dünyası yanlısı yerleşim bölgelerini destekleyen ideolojinin "Afrika'nın ilerlemesine karşıt" olduğunu söylüyor.

Itana'nın (eski adıyla Talent City) arkasındaki itici güç, 1 milyar dolardan fazla değere sahip iki tek boynuzlu at-özel şirket kurmuş olan Aboyeji'ye göre, Nijerya'nın yerine getirilmemiş potansiyelinden kaynaklanıyor. Ancak her ikisi de (yetenek pazarı Andela ve ödeme şirketi Flutterwave) Nijeryalı şirketler olarak kabul edilse de, diğer yerel tek boynuzlu at Paystack ile birlikte, çoğunlukla uluslararası yatırımcılarının beklentileri nedeniyle Delaware'de kayıtlılar.

Nijeryalı şirketler 2022'de 1 milyar dolara yakın VC fonu elde etti, ancak teknoloji girişimleri hala temel altyapı eksikliği ve eğitimli profesyonellerin ülke dışına devam eden beyin göçüyle mücadele ediyor. Düzenleme öngörülemez ve hükümet zaman zaman sektöre karşı muhalif bir tutum benimsedi, bir noktada kripto para birimlerini etkili bir şekilde yasakladı ve 2021'deki protestoların ardından Twitter'ı engelledi.

"Edu, Aboyeji ile Itana hakkındaki ilk görüşmelerini şöyle anlatıyor: "Bir kağıt parçası getirdiğimi ve Afrika'da teknoloji için ideal ortamı yaratmak için çözülmesi gereken üç temel unsurun ne olduğunu düşündüğümüzü yazdığımı hatırlıyorum. Yönetişim, altyapı ve topluluk konularında karar kıldılar. Edu, "Yatırımcıların Afrika'ya yatırım yaparken kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacak ve Afrika'daki teknoloji şirketlerinin küresel ölçekte ölçeklenebilmelerine [olanak tanıyacak] bu iyi tasarlanmış politika ortamını yaratmak mantıklı" diyor.

Uygulamada bu, dijital ikamet için kaydolan şirketlerin vergi, şirket kaydı, göçmenlik, hukuk sistemi ve offshore bankacılıkla ilgili ısmarlama kurallardan yararlanabilecekleri bir dijital serbest bölge kurmakla başlıyor. Dijital bölgenin ardından, Lagos Eyalet Hükümeti ile hissedarları Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık'tan olan Afrika odaklı bir kalkınma şirketi olan Rendeavour arasında özel-kamu ortaklığı olan Alaro City adlı Lekki Serbest Bölgesi'ndeki bir kentsel gelişim projesine dayanan fiziksel bir şehir kurulacak.

Itana'nın web sitesinde, inşaatın başlayacağı bataklık arazinin fotoğrafları, teknoloji merkezinin bir gün nasıl görüneceğine dair sanatsal görsellerle yan yana sergileniyor: yılan gibi kıvrılan çim kaplı yürüyüş yolları ve mola gruplarını barındıran güneşli güvertelere sahip yemyeşil bir iş parkı. Edu, inşaatın ilk aşamasında 3.000 ila 5.000 kişiye ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini ve 500 milyon dolara mal olacağını söylüyor. Itana, dijital serbest bölgeyi inşa etmek için aralarında Local Globe, Amplo, Pronomos ve Aboyeji'nin fonu Future Africa'nın da bulunduğu risk sermayedarlarından 2 milyon dolarlık ön tohum finansman turunu kısa süre önce tamamladı.

Kurucular, Alaro City'de fiziksel bölge için (12,5 milyon dolar değerinde) 7 hektarlık bir alanı şimdiden güvence altına aldıklarını ve ayrıca daha fazla finansman ve geliştirme için ayrı bir özel amaçlı aracı sonuçlandırmaya yakın olduklarını söylüyorlar. Edu, projenin ilk aşaması için bir kalkınma finansmanı kuruluşu olan Africa Finance Corporation'dan 50 milyon dolarlık bir yatırım için ilgi beyanı aldığını da sözlerine ekledi.

Şu anda Itana'nın yaklaşık 2.000 dijital üyesi ve 200 dijital sakini bulunuyor. Üyeler topluluğun faaliyetlerine katılabilirken, dijital sakinler kentte bir yer edinme, işletmelerini dijital serbest bölgeye dahil etme ve fiziksel bölgelere erişim konularında ayrıcalıklı değerlendirilmek için yıllık 100 dolar abonelik ücreti ödüyor. Edu, Nijerya'daki Itana'yı kıta genelinde "Afrika'nın her yerinde bölgeleri olan merkezi olmayan bir Silikon Vadisi" oluşturan bir dizi merkezden sadece ilki olarak tasarladığını söylüyor.

Kurucular, Alaro City'de fiziksel bölge için (12,5 milyon $ değerinde) 7 hektarlık bir alanı şimdiden güvence altına aldıklarını ve ayrıca daha fazla finansman ve geliştirme için ayrı bir özel amaçlı aracı sonuçlandırmaya yakın olduklarını söylüyorlar. Edu, projenin ilk aşaması için bir kalkınma finansmanı kuruluşu olan Africa Finance Corporation'dan 50 milyon dolarlık bir yatırım için ilgi beyanı aldığını da sözlerine ekledi.

Şu anda Itana'nın yaklaşık 2.000 dijital üyesi ve 200 dijital sakini bulunuyor. Üyeler topluluğun faaliyetlerine katılabilirken, dijital sakinler kentte bir yer edinme, işletmelerini dijital serbest bölgeye dahil etme ve fiziksel bölgelere erişim konularında ayrıcalıklı değerlendirilmek için yıllık 100 dolar abonelik ücreti ödüyor. Edu, Nijerya'daki Itana'yı kıta genelinde "Afrika'nın her yerinde bölgeleri olan merkezi olmayan bir Silikon Vadisi" oluşturan bir dizi merkezden sadece ilki olarak tasarladığını söylüyor.

Itana, başlangıçta ünlü ekonomist Paul Romer tarafından tasarlanan charter city konseptini yaymak için kurulmuş bir grup olan Charter Cities Institute ile işbirliği yapıyor. Romer'in fikri, zor durumdaki ülkelerde, daha gelişmiş ülkeler tarafından kontrol edilecek, hazır yasaları ve kurumsal gözetimi ithal edecek, kendi kendini yöneten yargı bölgeleri kurmaktı. Özerk bölgenin başarısı teorik olarak ülkenin geri kalanına olumlu bir örnek teşkil edecek ve ekonomik bir halo etkisi yaratacaktı. Itana'nın destekçilerinden biri olan Pronomos Capital, aynı zamanda charter şehirleri kurmaya adanmış bir girişim şirketidir. Şirketin başında Milton Friedman'ın torunu ve Seasteading Enstitüsü'nün liberteryen kurucusu Patri Friedman bulunuyor. 

Şimdiye kadar bu fikri denemeye en çok yaklaşan ülke, şirketlerin (Romer'in ilk tasavvurunda olduğu gibi ülkeler yerine) şehir devletleri olarak adlandırılan toprak parçalarını satın aldığı ve kendi yasal çerçevelerini ve yönetim sistemlerini kurduğu Honduras oldu. Ancak Honduras hükümeti kısa bir süre önce charter şehirlerine izin veren yasalara ve anayasa değişikliğine karşı oy kullandı, bu da yeni başlayan projelerin geleceğinin şu anda sallantıda olduğu anlamına geliyor.

Itana'nın kurucuları bu kadar radikal bir şey hedeflemediklerini ve Nijerya hükümetinin dışında değil, onunla birlikte çalıştıklarını söyleseler de, Itana'nın operasyon müdürü Coco Liu, Charter Cities Institute'un "bizim yapmaya çalıştığımız şeyle benzer hedefleri paylaştığını" söylüyor. "Fikirleri ideal yönetişim ve doğrudan yabancı yatırımı mümkün kılmanın en iyi yolu olarak ... özel ekonomik bölgeleri belirlediler."

Itana, tartışmalı olabilen charter city etiketini kullanmıyor. Eylül 2020'de, Dryden Wilson Tate Brown adlı bir Amerikalı, Bluebook Cities adlı girişimiyle Batı Afrika'da yeni bir şehir kurma niyetini Twitter'da viral bir mesajla duyurdu ve projeyi görüşmek üzere Nijerya ve Gana'daki üst düzey yetkililerle bir araya geldiğini söyledi.

Twitter'da bu fikri beyaz kurtarıcılık olarak nitelendiren ve bir tutam Fyre Festivali ile karıştırılmış yeni sömürgecilik koktuğunu söyleyen eleştirmenler hızla çoğaldı. Pronomos Capital'in Bluebook Cities'in (artık mevcut değil gibi görünüyor) destekçilerinden biri olduğu bildirildi.

Pronomos Capital yorum talebine yanıt vermedi.

CCI İcra Direktörü Kurtis Lockhart, enstitünün Afrika'daki çalışmaları hakkındaki bu tür iddiaları reddediyor. "Sömürgecilik, ya bir silahın namlusunda ya da belki de günümüzde daha yaygın olarak bir borç tuzağında şiddet, zorlama ve/veya siyasi kontrol tehdidinin mevcut olduğunu ima eder" diyor. "Şartlı şehirler ikisini de davet etmez."

CCI'ın sözleşmeli şehir hedefiyle ilerleme kaydettiği tek yer Nijerya değil. Kuruluş aynı zamanda Zambiya hükümeti ile charter şehirleri projeleri kurma konusunda yakın işbirliği içinde çalışıyor ve Ruanda hükümeti ile şehir kurma planları konusunda işbirliği yapmak üzere yakın zamanda bir mutabakat zaptı imzaladı.

Şartlı şehirler ve benzeri projeler giderek daha fazla teknoloji odaklı hale geliyor - belki de Thiel gibi yatırımcıların uzun süredir büyük hükümetin müdahalesinden uzak toplulukların anarko-kapitalist hayaliyle büyülendiği ABD teknoloji sektöründen geçen özgürlükçülük akımını yansıtıyor. Taraftarları genellikle benzer şekilde devlet denetimine düşman olan kripto sektörü, El Salvador'un Bitcoin Şehri, Honduras'ın Prospera'sı ve Senegal'in Akon Şehri gibi yeni ortaya çıkan projelerde yoğun bir şekilde yer alıyor.

"Teknoloji sektörü uzun zamandır charter şehirlerini destekliyor ve geliştirilmekte olan en heyecan verici charter şehri projelerinin çoğu Afrika'da inovasyon için daha verimli merkezler oluşturmaya odaklanıyor" diyen Lockhart, CCI'ın Aboyeji ile ilk olarak teknoloji sektörüyle olan bağlantıları aracılığıyla tanıştığını sözlerine ekledi.

Itana'nın Binance ile ortaklığının ayrıntıları açıklanmadı, ancak Edu, kentin sanal serbest bölgede kriptonun nasıl bir rol oynayabileceğine ilişkin politikalar konusunda tavsiyelerde bulunacak bir blok zinciri ve kripto paydaşları komitesine sahip olacağını söylüyor.

Planlar hakkında yorum yapması istenen Binance'in Batı ve Doğu Afrika direktörü Nadeem Anjarwalla yaptığı açıklamada şunları söyledi "Afrika kıtasında blok zincirinin benimsenmesini desteklemeye devam ederken Binance, dijital inovasyon yoluyla uzun vadeli ekonomik büyüme sağlamak amacıyla sanal bir serbest bölge kurmak için Nijerya İhracat İşleme Bölgeleri Kurumu [Lekki Serbest Bölgesini denetleyen düzenleyici kurum] ile işbirliği yapmaya isteklidir. Planlar tamamlandığında önemli ayrıntıları paylaşmak için sabırsızlanıyoruz."

Nijeryalı bir devlet kurumunun bir kripto ortaklığına imza atması şaşırtıcı. Nijerya, kripto araştırma firması Chainalysis'in Küresel Kripto Benimseme Endeksi'nde 2022'de ilk 20'de 11. sırada yer alarak kripto için dünyanın en büyük küresel pazarlarından biri olsa da, ülkenin düzenleyicileri genellikle düşmanca davrandı. Nijerya Merkez Bankası Şubat 2021'de bankaların kripto para birimi işlemlerine izin vermesini yasakladı.

Nijerya İhracat İşleme Bölgeleri Kurumu CEO'su Adesoji Adesugba yaptığı açıklamada, Binance ile ortaklığın "blok zincirlerinde ve dijital ekonomide neredeyse trilyon dolarlık bir sanal ekonomiden yararlanmak için gelişen Sanal Serbest Bölgeler yaratmayı" amaçladığını söyledi.

Edu, "Dünyanın kriptoya yöneldiği açık," diyor. "Ve Nijerya bu kapıyı sonsuza kadar kilitleyemez." Yeni başkan Bola Ahmed Tinubu'nun manifestosu da bunu yineliyor ve yönetiminin "blok zinciri teknolojisinin ihtiyatlı kullanımını teşvik etmek için hükümet politikasında reform yapacağını" söylüyor.

Dijital altyapısını geliştirmek şu anda Itana'nın ana meşguliyeti olsa da, yakınlardaki kalkınma projelerinin deneyimlerine bakılırsa fiziksel şehri inşa etmek basit olmayabilir. Lagos'un dışında okyanustan "kurtarılan" kum üzerine inşa edilen özel bir şehir projesi olan Eko Atlantic, 2009'dan bu yana bocalayan bir ilerleme kaydetti.

Lekki Serbest Bölgesi'nin kendisi de projeye yol açmak için yerel toplulukların yerlerinden edildiği iddialarıyla ilgili tartışmalara sahne oldu. Yerel sakinler, serbest ticaret bölgesinin kurulduğu Ibeju-Epe bölgesindeki bir düzineden fazla köyün, bazıları 2016 yılında inşaatına başlanan ve henüz faaliyete geçmemiş bir petrol rafinerisine yol açmak için hükümet tarafından tek taraflı olarak geri alındığını söylüyor.

Ibeju Lekki'deki Idashon Topluluğu'nun lideri Otunba Ladipo Olusanya Adeokun, "Araziyi gelir amaçlı kullanmak istediklerini, Lagos eyaletinde rafineri olmadığını, dolayısıyla çocuklarımız için plan yaptıklarını söylediler" diyor. "Peki ya çocukları doğuracak olan bizler, geleceğimiz için plan yapmayacak mıyız? Çocuklarımıza bakmak için kullanacağımız para nerede?"

Serbest liman bölgesi çevresindeki toplulukların elektriğe erişimi kısıtlı, Lagos'un kendisi ise felç edici bir konut sıkıntısı çekiyor. Itana gibi yeni, üst düzey bir topluluk inşa etmek bu sorunları yakın vadede çözecek gibi görünmüyor.

Nijerya'daki Ahmadu Bello Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Yakubu Aliyu Bununu, "Söyleyebileceğim şey, bunun ucuz olmayacağıdır" diyor. Adunbi, "Ortalama bir Nijeryalının satın alma gücüne bakarsanız, Eko Atlantic'te veya Alaro City'de ya da o bölgede ortaya çıkan şehirlerden herhangi birinde yaşamalarına izin verecek bir gelir elde edebilmeleri yıllar ve yıllar alacaktır" diyor. (Itana'nın yer alacağı Alaro City'de konutların fiyatı 65.950 dolardan başlıyor; Nijeryalıların ortalama yıllık geliri 2021'de 2.080 dolardı).

Ancak Aboyeji, Itana'nın amacının varlıklı kesimi klimalı yüksek binalara hapsetmek olmadığını söylüyor. "Sadece bir grup gösterişli, zengin insanı bir alanda bir araya getirmeye çalışmıyoruz, değil mi? Yapmaya çalıştığımız şey, üretken bir genç nüfusu bir araya getirmek."

Şu anda Itana'nın kurulacağı 72.000 metrekarelik arazi boş duruyor. Bir zamanlar bataklık olan arazi şimdi turuncu kumla doldurulmuş durumda ve ilk temellerin atılmasını bekliyor. Ancak Aboyeji'nin de ısrarla belirttiği gibi, proje tamamen potansiyel ve Nijerya'nın teknoloji sahnesinin huzursuz hırsı için bir araç olmakla ilgili.

"Biz Nijerya'yı fethetmeye çalışan yabancılar değiliz. Bizler Nijerya içinde işlerimizi yürütebileceğimiz ve dünya için inşa edebileceğimiz bir yer bulmaya çalışan Nijeryalılarız" diyor. "Bence bu konuda Batı'ya pek çok ders vereceğiz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder