18 Mayıs 2023 Perşembe

Yapay zeka 'Sanayi Devrimi kadar dönüştürücü olabilir'

Birleşik Krallık'ın görevden ayrılan baş bilim insanı, bakanları derin sosyal ve ekonomik değişimlerin 'önüne geçmeye' çağırıyor.


Hükümetin görevden ayrılan baş bilim danışmanı, İngiltere'yi çok sayıda insanın işsiz kalmasını önlemek için derhal harekete geçmeye çağırırken, yeni yapay zeka türünün Sanayi Devrimi kadar dönüştürücü olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz ay danışmanlık görevinden ayrılan Sir Patrick Vallance, hükümetin ChatGPT tarzı, üretken yapay zekanın yol açabileceği derin sosyal ve ekonomik değişikliklerin "önüne geçmesi" gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte, pandemi ve Çin'in küresel bir bilimsel güç olarak yükselişi hakkındaki düşüncelerini de kapsayan geniş kapsamlı bir son parlamento oturumunda, yapay zekanın göz ardı edilmemesi gereken önemli faydaları da olabileceğini öne sürdü.

Vallance, Avam Kamarası Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Komitesi'ne verdiği demeçte, "İstihdam üzerinde büyük bir etkisi olacak ve bu etki Sanayi Devrimi kadar büyük olabilir" dedi. "Yapay zeka tarafından yapılabilecek işler olacak, bu da ya pek çok insanın bir işi olmadığı ya da pek çok insanın sadece bir insanın yapabileceği işlere sahip olduğu anlamına gelebilir.

"Sanayi Devrimi'nde ilk etki, insanlar işlerin ne olduğu konusunda yeniden düzenlendikçe ekonomik çıktıda bir düşüş ve ardından bir fayda oldu" diye ekledi. "Bunun önüne geçmemiz gerekiyor."

Vallance, hangi sektörlerin en çok etkileneceğine dair ulusal bir inceleme yapılması çağrısında bulundu; böylece "insanları yeniden eğitmek ve [işlerini] farklı şekilde yapmaları için zamanlarını geri vermek" için planlar hazırlanabilir.

Yorumlar, IBM'in bu hafta insan kaynakları gibi işlerde işe alımları askıya aldığını veya azalttığını duyurmasının ardından geldi ve beş yıl içinde arka ofis rollerinin %30'unun yapay zeka ile değiştirilebileceği öne sürüldü.

Bu hafta Google'dan ayrıldığını açıklayan yapay zeka öncüsü Geoffrey Hinton'un yorumlarını yineleyen Vallance, yapay zekanın yarattığı en acil endişenin "gerçek algısını çarpıtmamasını" sağlamak olduğunu söyledi.

Ayrıca, "bu şeyler gerçekten beklemediğiniz şeyler yapmaya başladıklarında ne olacağı" riskini yönetme konusunda daha geniş bir soru olduğunu da sözlerine ekledi.

Vallance, bu potansiyel varoluşsal tehditlere rağmen teknolojinin fırsatlar da sunduğunu savundu. "Tıp alanında, baskı altında olmak yerine doktorunuzla daha fazla zaman geçirebilirsiniz" dedi. "Bu iyi bir sonuç olabilir."

"Bunu tümüyle risk olarak görmemeliyiz" diye ekledi. "Tıbbi görüntülemeyi daha iyi hale getirebilmek açısından şimdiden inanılmaz şeyler yapıyor. Hukuk mesleğinde, günlük işlerin her türlü alanında hayatı kolaylaştıracak. Bu inanılmaz derecede önemli ve faydalı olacak."

Şu anda Doğa Tarihi Müzesi'nin başkanı olan Vallance, son aylarda bazı uzmanların çağrıda bulunduğu Brit-GPT olarak adlandırılan ChatGPT'nin İngiliz versiyonunun geliştirilmesi olasılığı konusunda şüpheci göründü. Mart ayında Hazine, ülkenin bu alandaki kapasitesini arttırmak üzere bir süper bilgisayar inşa etmek için 900 milyon sterlin taahhüt etmişti.

Vallance, Birleşik Krallık'ın temel ulusal kabiliyetinin odak noktasının kendi versiyonumuzu inşa etmek değil, yapay zeka modellerinin etkilerini anlamak ve çıktıları test etmek olması gerektiğini söyledi.

Dedi ki: "Onları inceleyebilmeniz ve anlayabilmeniz gerekir. Büyük şirketlerin halihazırda yaptıklarına rakip olacak bir şey icat edeceğimiz fikrinin çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Kulağa yeni bir internet icat etme girişimi gibi geliyor. Yani, neden?"

Vallance ayrıca yapay zeka konusunda bir moratoryumun uygulanabilir olmayacağını da ima etti. "Tek taraflı olarak geride kalmak bana mantıklı bir yaklaşım gibi görünmüyor" dedi.

Görev süresi boyunca geriye dönüp baktığında Vallance, en gurur verici başarılarının Covid-19 aşıları görev gücünün kurulmasına yardımcı olmak ve Cop26 iklim zirvesinin baş bilimsel danışmanı olarak görev yapmak olduğunu söyledi.

Salgının başlarında "yanlış anlaşılmaya" ve tartışmalara yol açan sürü bağışıklığıyla ilgili "çok beceriksiz ifadelerden" pişmanlık duyduğunu söyledi. Mart 2020'de verdiği bir röportajda Vallance, amacın virüsü tamamen bastırmak değil, "en savunmasız kişileri korurken bir dereceye kadar sürü bağışıklığı oluşturmak" olduğunu söyledi.

Komiteye niyetinin, bağışıklığın amaçlanan bir "strateji" olmaktan ziyade "temelde pandemileri nasıl sona erdirdiğinizi" yansıtmak olduğunu söyledi. "İnsanlar aşılar yoluyla bağışıklık kazanıyor ve enfeksiyonlara yakalanarak bağışıklık kazanıyorlar" dedi. "Nihayetinde varmamız gereken nokta bu."

Salgının kökenine ilişkin olarak Vallance, "açık ara en olası" açıklamanın yarasalardan yayılma olduğunu ve mevcut kanıtların bir laboratuar sızıntısının "daha az olası" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Vallance ayrıca, Çin'in de aralarında bulunduğu ülkelerin bilim ve teknolojide yükselişe geçtiği değişen jeopolitik dünyada Birleşik Krallık'ın konumu hakkında da yorumda bulundu. Bu çerçevede, Birleşik Krallık'ın AB'nin Horizon programının bir parçası olarak kalmasının "elzem" olduğunu belirten Vallance, bu amiral gemisi araştırma programının etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin on yıl sürdüğüne işaret etti.

"Anında eşdeğer bir şey kurabileceğiniz fikri hatalı" dedi. "Çin'in büyük bir ölçeği var, ABD'nin büyük bir ölçeği var. Bilimin ölçeğe ihtiyaç duyan bazı kısımları var. Bunu yurt içinde kopyalayamazsınız."

Birleşik Krallık hükümetini, en iyi bilim insanlarını çekmek için "hızlı ve uluslararası düzeyde rekabetçi" olması gerektiğini söylediği vize programında değişiklik yapmaya çağırdı. İçişleri Bakanlığı'nın bu konudaki tavsiyesine yanıt verip vermediği sorulduğunda Vallance şunları söyledi: "Sanırım geri bildirim eylemdir."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder